Idag meddelade regeringen att ytterligare restriktioner införs i Sverige, trots låga dödstal och en omikron-variant som av de flesta bedömare ses som relativt ofarlig.


– Det vi har sett är att smittspridningen har ökat från i höstas. Smittspridningen i Sverige befinner sig på historiskt höga nivåer, sa Magdalena Andersson (S) på presskonferensen idag.

Det är motiveringen till att nya restriktioner nu införs, trots att omikron-varianten tagit över mestadels, som anses vara långt mindre farlig än tidigare, även om den är smittsam.

LÄS MER: Omikron kanske mindre dödligt än vanlig influensa

Det som gäller från och med 12 januari är därmed följande:

– Alla som kan ska arbeta hemifrån.
– Krogar och restauranger med serveringstillstånd ska stänga senast klockan 23 och en begränsning om högst åtta personer per sällskap införs.
– Det är även krav på sittande servering.
– Det införs även ett allmänt råd att vuxna ska begränsa sina nära kontakter inomhus.
– Allmänna sammankomster och offentliga tillstånd införs ett maxtak om 50 personer om inte vaccinbevis finns.
– För allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på mellan 50-500 personer ska det vara sittande publik, högst åtta personer personer sällskap och – minst en meters avstånd mellan sällskapen.
– För universitet och högskola kan distansundervisning användas som verktyg.
– Både salstentor och föreläsningar ska ges vid färre tillfällen.
– Det föreslås även nya åtgärder som kräver förordningsändringar och därför kommer kunna träda i kraft något senare:
– Där föreslås ett deltagartak på 500 personer för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
– På mässor införs vaccinationsbevis om antalet deltagare överskrider 50 personer.
– För antalet personer vid privata sammankomster i lokaler för uthyrning, festlokaler och festbåtar, sänks maxantalet från 50 till 20 sittande personer.

Samtidigt förlängs tidigare åtgärder.
– Det handlar om avrådande från deltagande i cuper och läger inomhus men också längre resor inom kollektivtrafiken. FHM betonar också vikten om att använda munskydd när många reser tillsammans.

Åtgärderna får kritik, inte minst efter att Andersson motiverat det med ”luftvägsinfektioner som influensa”. En Twitter-användare noterade att det numera verkar vara politikernas oförmåga att bygga upp en sjukvård som är orsaken till restriktioner för hela befolkningen, snarare än corona-viruset:

En annan användare lägger ut statistik om nyinskrivna vårdtillfällen med RS-virus, som visar att ökningen inte alls är speciellt stor: