Malmöpolisen har fått in nya anmälningar från hundägare som hittat glasskärvor inbakade i bullar, tre stycken bara den senaste veckan. Trots många tips från allmänheten har polisen ingen misstänkt. Nu får de hjälp av Noa, polisens nationella operativa avdelning.

Samnytt har tidigare rapporterat om hur någon eller några placerar ut mat i Malmö, preparerat med krossat glas, spik och andra vassa föremål. Syftet är, av allt att döma, att skada stadens hundar.

LÄS MER: Bullar fyllda med glaskross utlagda på Malmös gator och hundrastgårdar

Den senaste anmälan inkom till polisen i torsdags. Denna gång låg bullar utspridda på en gård på Bodekullsgatan. Detta var tredje fallet på bara en vecka som anmälts till polisen. Ägarinnan till hunden som hittade bullarna lyckades som tur var få ut glasbitarna ur hundens mun utan att den kom till skada.

– Det var en kvinna som ringde in då hon under morgonen hittat bullar med inbakat glas i. Bullarna ser ut som de som upptäckts tidigare och kvinnan slängde de hon kunde hitta, säger Calle Persson, presstalesperson på Malmöpolisen, till Sydsvenskan.

Tre anmälningar senaste veckan

I måndags upptäcktes två bullar med glasbitar i, på Torekovsgatan. I onsdags hittades tre bullar med inbakat glas, vid en hundrastgård på Uddeholmsgatan. Platserna ligger i närheten av varandra och i samtliga fall har bullarna hittats tidigt på morgonen.

I januari hittades kycklingklubbor preparerade med spik och glasskärvor vid Sevedsplan. Därefter har det oftast rört sig om just bullar som fyllts med krossat glas och placerats ut på olika platser i de centrala delarna av staden, uppger Persson.

– Det har varit mycket på allmänna ytor, men även längs vägar och i anslutning till hundrastgårdar, säger han till Expressen.

De olika attackerna har rubricerats som förgöring, vilket är ett allmänfarligt brott enligt svensk lag. Brottet innebär framkallande av allmän fara för djur eller växter och bestraffas med upp till sex års fängelse, om brottet bedöms vara grovt.

”Svårt att se vem som kan tänkas vilja göra hundar illa”

I Malmö har fjorton polisanmälningar gjorts bara i år, gällande detta. De flesta fallen uppges redan vara nedlagda. Persson säger att det är ”svårt att se att någon skulle ha någon vinning av attackerna” mot hundarna. Samtidigt har över 200 träd vandaliserats, bland annat på på Östra kyrkogården.

Polisen har ännu ingen misstänkt för något av brotten, trots många tips från allmänheten. I och med Malmöpolisens misslyckande får de nu hjälp från högsta ort. Både gärningsmannaprofilgruppen och den operativa analysgruppen vid polisens nationella operativa avdelning, Noa, ska bistå i utredningarna, skriver HD.

Gärningsmannaprofilgruppen kopplas vanligen in vid grova vålds- eller sexualbrott men ska nu alltså hjälpa Malmöpolisen i jakten på den eller de som vandaliserar stadens träd och försöker skada hundar.

– Det händer att vi utreder andra brott där det kan finnas udda beteenden. Och det får man ju lov att säga att det gör här, säger kriminalkommissarie Eva von Vogelsang, som leder gruppen.

Malmö stad uppges ha satt in extra tillsyn och städning av stadens hundrastgårdar. Polisen uppmanar allmänheten att vara uppmärksamma på vad deras hundar stoppar i sig samt att ringa 112 med tips.