Igår kunde Samhällsnytt avslöja att den uppmärksammade socialdemokratiske människosmugglaren Rashad Alasaad som utreds av polisen fick sin första anställning på Arbetsförmedlingen genom Stefan Löfvens program för enkla jobb för nyanlända. Idag kan vi berätta att hans arbetsgivare utredde honom redan i våras efter ett tips – men inga åtgärder vidtogs mot mannen. Han fick fortsätta jobba på myndigheten.

Samhällsnytt har ställt flera frågor till Arbetsförmedlingens presstjänst – däribland om myndigheten tidigare utrett politikern.

Enligt Arbetsförmedlingens pressekreterare Lena Lithner Soutkari påbörjades en intern utredning mot mannen redan den 29 maj. Myndighetens säkerhetschef gav direktiv till internutredningen att inleda en så kallad förgranskning.

LÄS MER: Så här nästlade människosmugglaren Alasaad in sig hos Arbetsförmedlingen

Anledningen till detta var ett tips till Arbetsförmedlingen om ett kvitto med en swish-transaktion till Alasaads konto. Tidigare kunde Samhällsnytt koppla Swishnumret som användes i transaktionen till Alasaad.

Av kvittot, som visar de senaste transaktionerna på kontot, framkommer att samma dag som kontoinnehavaren fått in två bidrag – dagersättning och bostadsbidraget – på kontot med det totala beloppet 16 176 kronor swishades halva detta belopp, eller 8 120 kronor, till ett nummer som vid tillfället stod registrerat just på Rashad Alasaad:

Kvittot fick en stor spridning i sociala medier och väckte misstankar om korruption. Trots den stora uppmärksamheten samt den olagliga människosmuggling som mannen enligt Expressen ägnade sig åt vid den här tiden resulterade förgranskningen inte i någon åtgärd.

LÄS MER: Människosmugglaren från S misstänks ha fått muta under sin tid på Arbetsförmedlingen

”Det har inte framkommit några tecken på oegentligheter och misskötsamhet angående den swish-transaktion som ligger till grund till de externa anklagelserna som riktats mot medarbetaren,” skriver Lena Lithner Soutkari i ett mejl till oss.

Mannen fick fortsätta arbeta på myndigheten fram till den 30 juni 2019 när hans visstidsanställning som subventionerades av staten inom ramen för ”beredskapsjobb” löpte ut.

LÄS ÄVEN: Människosmugglande socialdemokrat har köpt flera fastigheter