Det är det brittiska tv-bolaget ITVs redaktör som publicerar en konversation på WhatsApp mellan italienska läkare som arbetar i norra Italien just nu. De uppgifter som framkommer i konversationen går på tvärs med den information som statstelevisionen i Sverige sprider.

Ljudklippet med konversationen är på italienska, men har engelsk undertext. En av läkarna inleder med att det finns ”massor” av unga patienter med coronaviruset i intensivvård på San Raffaele Hospital i Milano där hon arbetar.

– Den yngsta är 38 år som inte har några andra hälsoproblem. Många behöver hjälp med andning, men vi har inte respiratorer för alla. Nu har de sagt till oss att vi måste välja vem vi ska intubera – de unga och utan andra hälsoproblem ska ha prioritet. I Niguarda – det andra stora sjukhuset i Milano – har de slutat intubera alla över 60, vilket är väldigt, väldigt unga…

– Det här viruset är så smittsamt att det enda sättet att undvika en ”massaker” är att ha så få infekterade som möjligt utspridda över längsta möjliga tid. Just nu – om vi får 10 tusen människor i Italien i behov av respiratorer – medan vi bara har 3 tusen respiratorer – kommer 7 tusen patienter att dö. Lombardiet som har den bästa sjukvården i landet kollapsar, så jag törs inte tänka på vad som kommer att hända i regioner med sämre sjukvård.

Vidare berättar hon att barn inte blir kritiskt sjuka, men samtidigt sprider de smittan ”som galna”:

– Ett barn utan några symptom kan gå och besöka sina farföräldrar – och i princip mörda dem. Så det är viktigt att undvika kontakt dem emellan.

Hennes samtalspartner som arbetar på det andra stora sjukhuset i Milano – Niguarda – berättar följande:

– Alla operationer har blivit inställda. Alla intensivvårdsplatser är fulla. De måste använda triage för att besluta vem som ska intuberas och vem som ska lämnas att dö.

Även han instämmer i att antalet unga är stort på sjukhuset – med flera i 20-årsåldern:

– Du har ingen idé om hur många unga vi har här. Jag menar t o m i 20-års åldern utan några underliggande sjukdomar, i behov av lungventilation på grund av horribla lunginflammationer. Det finns inga resurser för att testa läkare för Covid-19 längre – de säger bara till dem att stanna hemma om de har symptom. I annat fall kom och jobba.

Samtidigt igår ägnade statstelevisionen nyhetsprogrammet Aktuellt åt att relativisera oron för coronaviruset. De inbjudna experterna, däribland den kontroversielle statsepidemiologen Anders Tegnell, kom överens om att coronaviruset endast är farligt för riskgrupper och inte är farligare än influensa för de andra. Man menade även att barn inte ”driver epidemin” och därför ska skolor fortsatt hållas öppna.

Kontentan i programmet blev att alla ska få viruset förr eller senare och därför ska man inte heller vara rädd för Covid-19. Budskapet förstärktes med ett diagram som visade att coronaviruset har samma symptom som influensa och en vanlig förkylning:

Här finns ett annat diagram från Business Insider som jämför dödligheten mellan Covid-19 och influensa: