En nyanländ invandrare från Syrien, som kampanjade för Socialdemokraterna och Stefan Löfven i valet 2018, fick därefter jobb som reporter på Sveriges Radio i Kalmar. Kanalchefen Jesper Ericson säger att han i efterhand är kritisk till rekryteringen.
– Det är inte bra. Jag visste faktiskt inte om det här, säger han till Samnytt.

”Röst på socialdemokraterna!” och ”Din röst räknas, ta ansvar och rösta på Socialdemokraterna”.

Det är inför valet 2018 som Hazem Dakel, en syrisk flykting som anlänt till Sverige från Grekland 2014, uppmanar sina följare på Facebook att rösta på Stefan Löfven. Uppmaningarna sprids på både svenska och arabiska.

Hazem får flera frågor från sina arabiska följare. En undrar om han är partimedlem och en annan frågar om Socialdemokraterna är partiet som vill bygga moskéer. En arab tycker att Vänsterpartiet och Miljöpartiet är bättre alternativ att rösta på.

Faksimil
Faksimil

Intervjuas av Sveriges Radio

Tre dagar innan valdagen intervjuas Hazem Dakel av statsradion. Han passar då på att berömma Socialdemokraternas valkampanj, som riktat sig mot bland annat arabiskspråkiga.

– Socialdemokraterna har publicerat flera kort på andra språk, på arabiska, på afghanska, på flera språk. Det hjälpte oss mycket, säger han till statsradion.

Efter valet, när det står klart att Socialdemokraterna verkar bibehålla regeringsmakten, är Hazem Dakel en av alla dem som gläds över valsegern.

”Grattis Stefan! Grattis rödgröna! Tillsammans är vi starkare!”, skriver han på Facebook.

Faksimil

”Vi vill ha mångfald”

Nu har Hazem Dakel fått jobb på Sveriges Radio, något som först uppmärksammades på Flashback. Han har under sommaren varit med och producerat flera radioinslag som främst har med invandring och integration att göra.

– Vi vill ha en mångfald, det är ett krav på oss att vi ska ha mångfald. Hazem har andra fördelar, till exempel att vi får kontakt med människor vi annars inte kunnat få kontakt med, förklarar kanalchefen på P4 Kalmar, Jesper Ericson, rekryteringen för Samnytt.


Hazem Dakel gör nyhetsinslag i statsradion.

Ericson vill till en början inte berätta hur länge Hazem Dakel jobbat på Sveriges Radio. Efter att vi skickat över skärmdumpar på inlägg i sociala medier, ändrar han sig och berättar att Hazem haft ett sommarvikariat som nu avslutats.

– Det är inte bra. Jag visste faktiskt inte om det här, och jag såg inte det här, säger Jesper Ericson apropå Facebook-inläggen.

”Kanske skulle ha kollat bättre”

Enligt lagen ska statsmedierna, Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion, vara opartiska. En lag de ofta kritiseras för att inte följa. Jesper Ericson säger att han kanske fattat ett annat beslut om han känt till Hazem Dakels starka politiska sympatier innan han anställde honom.

– Hade jag vetat om det hade jag nog tänkt en eller två gånger, säger han.

– Sedan är det alltid: Hur lång tid tillbaka ska det gå? Om man i förrförra valet tagit ställning, kan man då jobba på public service? Kanske, kanske inte. Hur många år ska det gå? Om det var tjugo år sedan, kan man då jobba på public service?

Men det har ju inte ens gått tre år, det är förra valet vi pratar om?

– Du har gjort din poäng, och jag har gjort min. Jag kanske skulle ha kollat det här lite bättre, och då kanske jag hade tagit ett annat beslut.

Kunde lika gärna varit SD

Jesper Ericson hävdar att det lika gärna hade kunnat vara en sverigedemokrat som propagerar för att rösta på Jimmie Åkesson som råkat anställas av statsradion.

– Det tror jag nog… Eller nej, inte om jag hade vetat om det. Det är samma sak där; propagera för och sådär, säger han och tillägger:

– Sedan får man dra någon gräns. Propagera öppet är inte bra. Sedan finns en skillnad mellan att propagera öppet och vara aktiv politiskt. Om man varit ombudsman eller ställt upp i ett val.

Samnytt har även sökt Hazem Dakel.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.