På annandag påsk häktades två personer på sannolika skäl misstänka för stämpling till terroristbrott som ska ha inträffat i år. Samnytt kan berätta att personerna är afghanska medborgare och har tolkbehov på farsi. Vi kan också presentera flera exklusiva uppgifter om det misstänkta terrorparet.

Paret har varit anhållna i sin frånvaro sedan 1 april och kunde på långfredagen gripas i Stockholmsområdet efter en insats av Säkerhetspolisen.

LÄS ÄVEN: Aram fick chefstjänst hos UD – hjälpte smuggla över hundra afghaner till Sverige

Enligt Karl Melin som är presschef vid Säpo har myndigheten arbetat med utredningen under en längre tid. Vid gripandet har Säpo beslagtagit omfattande digital utrustning från paret som nu ska analyseras.

Afghanska medborgare med tolkbehov

Det framgår av häktningsframställan att de misstänkta personerna är en man och en kvinna i 25-års åldern som bor tillsammans i en bostadsrätt i Järfälla beläget i norra Storstockholm.

Paret som har tolkbehov på farsi misstänks för stämpling till terroristbrott vilket är en form av förberedelse till brott. Båda personerna förnekar brott. Enligt misstankarna pågick brottsligheten mellan den 2 januari och den 2 april i Stockholms län.

Per Lindqvist är chefsåklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål och han uppger att utredningen kommer att pågå under hela våren.

– Man kan inte förvänta sig beslut i åtalsfrågan före sommaren. Det kommer att bli förlängt, säger Lindqvist till SVT.

”Det verkar inte stämma någonting här”

Enligt uppgifter i folkbokföringen registrerades paret i Sverige i september och oktober 2017. Handläggaren på Skatteverket som Samnytt har varit i kontakt med reagerade dock på märkligheter med parets första adress i Sverige:

– Det verkar inte stämma någonting här.

Det var en så kallad c/o-adress i Järfälla, men personen som ska ha varit föreståndaren för lägenheten verkar inte existera i folkbokföringen och har två olika stavningar på sitt namn hos de två afghanerna.

Enligt Skatteverkets uppgifter föddes paret i provinsen Kapisa i Afghanistan och saknar några släktingar i Sverige.

Enligt uppgifter från Migrationsverket beviljades det misstänkta terrorparet ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som löper ut i september 2023. Ingen av de häktade är dömd i Sverige sedan tidigare.

Gillade du den här artikeln?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.