En man som nyligen opererats för en en bruten höft skulle få vård varannan timme i sitt hem i nordvästra Skåne. När systerdottern kom på besök möttes hon av en avmagrad uttorkad man med kraftig lunginflammation. Nu visar det sig att hemtagningsenheten brustit i antal besök och dessutom saknas dokumentation om att mannen inte velat äta.

Det var i januari som en 69-årig man i Helsingborg föll i sitt hem och bröt höften. Efter avslutad operation vid Helsingborgs lasarett vårdades han på sjukhuset under tre dagar. Sedan förflyttades han vidare till ett korttidsboende för rehabilitering under en månads tid. Där bedömde personalen efter en månad att han var tillräckligt återhämtad för att skickas hem och få resterande vård genom Fredriksdals hemtagningsenhet, rapporterar Lokaltidningen.

En vecka senare gjorde mannens systerdotter Lotta Nielsen ett besök för att kontrollera hans tillstånd. Hon beskriver hur förfärad och upprörd hon blev när hon påträffade sin morbror utslagen på soffan. Lotta som har arbetat över 20 år som sjuksköterska kunde inte tro sina ögon och dokumenterade hans kropp.

LÄS ÄVEN: Hemtjänsten dök inte upp – sängbunden åldring utan mat, medicin och hjälp med toabesök

– Han låg på soffan, totalt avmagrad, uttorkad med mat runt munnen och han kan inte ha ätit alls på en vecka. Han ville inte leva längre. Man känner sig både förfärad och förbannad. Jag kunde inte känna igen honom, säger Lotta.

Enligt systerdottern hade man kommit överens om att mannen skulle vårdas varannan timme. När hon granskade hemtagningsenheten visade det sig att man inte hade varit där som utlovat och att det inte heller fanns någon utförlig dokumentation rörande hans måltider.

LÄS ÄVEN: Hälften av personalen i äldreomsorgen talar inte svenska – har lett till livsfara för de gamla

Lotta poängterar att även om morbrodern inte velat äta måste personalen dokumentera det. I kontakt med Fredriksdals hemtagningsenhet har hon kunnat konstatera att det inte finns några uppgifter i journalen om att han inte velat äta. Lotta menar att en sådan avvikelse måste informeras till ansvarig sjuksköterska för att kunna komplettera med andra typer av mål och även undersöka varför han inte velat äta.

Lotta är starkt kritisk och menar att hela omhändertagandet har brustit och med mannens kraftiga lunginflammation fanns risk för att han kunde dö. Lotta har delat mannens vårderfarenhet i ett inlägg på Facebook. Som inledning skriver Lotta, ”när svenska samhället sviker”. Inlägget har delats över 5 200 gånger.

https://www.facebook.com/lotta.nielsen.50/posts/2135793083134279

Lex Sarah-anmälan
Familjen har anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Eric Semb, som är ansvarig verksamhetschef för för Vård- och omsorgsförvaltningen, vill inte kommentera det pågående ärendet.

– Jag vet att det har gjorts en Lex Sarah-anmälan som jag inte vill förekomma innan vi har gjort en närmare bedömning av ärendet. Vi har tillsatt en oberoende utredare som tittar närmare på det här, vilket vi alltid gör om det förekommer avvikelser, säger han.