Den enligt en majoritet av svenskarna starkt vänsterlutande statsradion fortsätter sina attacker mot den nya regeringens Tidöavtal. I flera så kallade snyftartiklar kritiserar SR det föreslagna nationella tiggeriförbudet. I den senaste intervjuar man hitresta rumänsk-romska kvinnan Florentina som hävdar att hon kommer att svälta ihjäl om hon inte får fortsätta sitta med en pappmugg utanför livsmedelsbutiken i Skövde.

Det organiserade hitresta tiggeriet, som domineras av romer från Rumänien och Bulgarien, har länge varit ett stort problem i det svenska samhället. En majoritet av svenskarna har velat se ett nationellt förbud men de tidigare vänsterregeringen har inte velat lyssna. Det aviserar däremot den nya blågula regeringen att man ämnar göra. Men den får mothugg från skattefinansierade Sveriges Radio som vill att det hitresta tiggeriet ska fortsätta.

Samnytt rapporterade nyligen om hur SR P4 Sörmland går till storms mot ett nationellt förbud mot hitrest tiggeri. Nu får man koordinerat sällskap i kampanjen av bland annat P4 Skaraborg som i likhet med sina sörmländska kollegor gett sig ut på stan för att berätta för en av tiggarna vad den nya regeringen planerar.

Florentina: ”Jag kommer inte ha något att äta”

I Katrineholm hette tiggaren Florina, i Skövde heter hon Florentina. I båda fallen handlar det om hitresta romer från Rumänien. Båda två är kritiska till att inte längre få sitta hela dagarna på marken utanför en butik med en pappmugg bredvid sig där hugade förbipasserande kan lägga en mindre eller större slant.

Florentina förstår inte svenska men med hjälp av medhavd tolk kan SR:s reporter Eva Vårenius ända få henne att förstå att hennes dagar som gatutiggare i Sverige kan vara räknade. Florentina blir upprörd när hon hör vad den nya regeringen står i begrepp att göra.

– Om jag inte tigger kommer vi inte att ha något att äta.

Florentina bor olagligt i en husvagn på en parkeringsplats i Skaraborg. Pengarna hon får in säger hon sig skicka till sina två barn som hon lämnat kvar i Rumänien. Normalt går dock en del till den romska hövding som kontrollerar det organiserade tiggeriet och bestämmer vem som får tigga var och tar betalt för att ”hyra ut” platser utanför butiker i Sverige.

Enligt statsreporter Vårenius ”handlar det för Florentina om att överleva och det blir ännu svårare om det blir förbjudet att tigga”.

– Jag har inget hopp då, hävdar Florentina.

Hon påstår också att pengarna hon skickar hem till Rumänien är för att betala för barnens skolgång. Det stämmer dock inte då skolan i Rumänien är avgiftsfri och offentligfinansierad precis som i Sverige, något som SR väljer att inte nämna.

Tiggare: ”Vi svälter ihjäl i Rumänien”

SR:s reporter har även tolk-talat med ytterligare en hitrest romsk-rumänsk kvinna som gatutigger i Skövde. Hon hävdar att hennes liv hänger på att hon får fortsätta tigga i Sverige

– I Rumänien svälter vi ihjäl.

Inte heller detta stämmer dock. Det bor massor av romer i Rumänien och ingen av dem behöver svälta. EU har de senaste decennierna skickat motsvarande flera hundra miljarder kronor till Rumänien, öronmärkta för att hjälpa landets romska befolkning. Inte heller detta nämns i SR:s inslag.

Vad som också utelämnas av statsradion är att det hitresta tiggeriet är kopplat till brottslighet och människohandel. De som sitter på gatan och tigger befinner sig ofta längst ned i en romsk klanhierarki och organisation där pengarna från tiggeriet är en av flera olagliga inkomstkällor.

I likhet med sin journalistkollega Petronella Uebel på P4 Sörmland låter Eva Vårenius på P4 Skaraborg personer komma till tals som är för tiggeriet. I Skövde är det Gösta Andersson som går förbi och lägger en slant i pappmuggen.

– Jag tänker speciellt på de som sitter här – vad händer med dem?

SD: ”Ohållbart tillåta exploatering av fattiga”

Ingen röst ur den folkmajoritet som ogillar tiggeriet och är för ett tiggeriförbud får komma till tals i inslaget. I ett annat SR-inslag motiverar emellertid Sd-riksdagsledamoten Tobias Andersson – hemmahörande i just Skövde – det planerade förbudet mot hitrest tiggeri:

– Vi anser det vara ohållbart som vi agerar idag där vi tillåter exploatering av fattiga människor från fattigare länder genom att låta dem tigga i Sverige. Vi vet att det ofta är ett led i människohandel – man har blivit förd till Sverige av någon som tjänar pengar på att man tigger i Sverige. Personer har också dömts i Sverige för att man har ägnat sig åt människohandel genom organiserat tiggeri.

– Jag tror inte att någon tycker att det är rimligt att man får leva under sådana inhumana former som många tiggare i Sverige gör idag och utnyttjas på det sättet som sker. Då måste vi ställa oss frågan: Ska vi möjliggöra det här genom att tillåta tiggeriet så som vi gör idag, eller ska vi förbjuda tiggeriet, straffa dem som ägnar sig åt människohandel och ställa tydliga krav på de stater i vilka de här tiggarna är medborgare?

Läs alla artiklar på Samnytt om hitrest tiggeri HÄR.