Den 23 maj skulle Odhiambo, 35, och Charbel, 19, inkassera en gängkriminell skuld på 25 000 kronor från Hajrija och Mustafa. Nu åtalas de för allmänfarlig ödeläggelse, grov stöld och försök till grov utpressning.

Iklädda masker under ett besök i Hajrijas och Mustafas familjs lägenhet i Sandviken utsatte Odhiambo och Charbel de två och andra familjemedlemmar för dödshot med kniv och våld genom bland annat stryptag. När man inte fick några pengar tillgrep man i stället värdesaker, bland annat smycken, som fanns i lägenheten.

Besökt avslutades med att man apterade en bomb i vardagsrummet och detonerade den i samband med att man lämnade byggnaden. Genom att de personer som befann sig kvar i bostaden flydde ut på balkongen undgick de att skadas när bomben briserade.

För dessa brott åtalas nu Odhiambo och Charbel för allmänfarlig ödeläggelse, grov stöld och försök till grov utpressning. Odhiambo åtalas även för en rad narkotikabrott och brott mot knivlagen medan Charbel också åtalas för hot mot tjänsteman efter att ha hotat att döda en kriminalvårdare på häktet.

Lars Göransson, som är åklagare i målet säger att han kommer att yrka på en påföljd som är betydligt strängare än minimistraffet på två år för allmänfarlig ödeläggelse.

Däremot finns ingen uppgift i rättshandlingar eller uttalanden från åklagaren som indikerar något yrkande på utvisning för Odhiambo, som är kenyansk medborgare. Charbel har svenskt medborgarskap och kan därför inte utvisas.

Båda männen är välkända av polisen sedan tidigare och dömda för en rad brott. Odhiambo är tidigare dömd för bland annat brott mot knivlagen , misshandel, olaga hot, narkotikabrott och grovt vapenbrott. Charbel är tidigare dömd för bland annat rån, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, rattfylleri och narkotikabrott.