olpriser bar pub ol
Inrikes

Öl förväntas bli dyrare under året

Publicerad 1/31/2022
Annons

Under förra året torkade kornmaltsskördar bort i Kanada. På grund av detta steg priset på ölingrediensen kornmalt med närmare 50 procent, och nu väntas ölpriserna skjuta i höjden.

– Det kommer någon gång i sommar i sådana fall, det är ju först nu efter nyår när man köper som man får de högre priserna in. Och jag tror att alla väntar med att höja tills man har fått ett högre råvarupris, säger Ulf Karlström, mikrobryggare i Falköping, till Sveriges Radio.

Nu när priset på kornmalt höjs, och även transporter, el, burkar och flaskor blivit allt dyrare, kommer detta märkas av för alla svenska öldrickare. Men det kan också komma att bli förödande för de små mikrobryggerier som uppstått och fått en marknad på senare tid vid sidan av bryggerijättarna.

Småföretagare kan tvingas kasta in handduken

Ulf Karlström befarar att flera av de små bryggerierna kan komma att slås ut av de höjda priserna.

– Många bryggerier går ju på gränsen redan idag, säger han.

Men även de stora bryggerierna påverkas av alla höjda priser. På grund av att aluminium, som är en viktig del i ölburkarna, också blivit dyrare kommer ölbranschen att behöva ta ut dessa kostnader på konsumenterna. Det konstaterar Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups.

LÄS ÄVEN: Redan rekordhöga bränslepriser nu ännu högre

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons