För en vecka sedan beslutade världens oljeproducerande länder inom ramen för världskartellen Opec+ att dra ned produktionen med tio procent. Detta för att hejda prisraset på olja till följd av minskad efterfrågan i spåren av coronakrisen. Åtgärden har emellertid inte fått önskad effekt och priset på olja fortsätter att falla kraftigt. På måndagen noterade till och med negativa priser

Den USA-producerade så kallade WTI-oljan dyker till den lägsta prisnoteringen på världsmarknaden på över två decennier och säljs nu för 15 dollar per fat. Det är ett prisras på närmare 20 procent sedan den ekonomiska krisen i spåren av coronavirusets framfart gav sig till känna.

Brentoljan som produceras i Nordsjön fortsätter också att sjunka. Under en period på måndagen var priset till och med negativt, minus 37 dollar fatet för den amerikanska delen av den oljan med WTI-kontrakt. Detta till följd av överfulla oljelager. Den europeiska Nordsjöoljan höll sig på plus men sjönk i pris.

LÄS MER: Största nedskärningarna av oljeproduktionen någonsin

För en vecka sedan beslöt de länder som ingår i Opec plus ytterligare tio oljeproducerande länder att dra ned produktionen med tio procent motsvarande närmare 10 miljoner fat olja om dagen. Trots det historiska och drastiska kartellbeslutet fortsätter dock oljepriset att rasa och oljelagren att fyllas på.

Ekonomiska bedömare tror inte att någon återhämtning är att vänta den närmaste tiden. För att det ska ske menar man att coronaviruset först måste vara under kontroll på flertalet håll i världen så att ekonomin återhämtar sig och efterfrågan på olja ökar igen.

Det låga oljepriset avspeglar sig i lägre priser på bland annat drivmedel. För de svenska konsumenterna är emellertid prisminskningen i ett internationellt perspektiv förhållandevis mindre då 60 procent av bensinpriset i Sverige utgörs av skatt.

authorimage