➤ Den 22-åring som greps och anhölls sent på fredagen misstänkt för att ha sprängt ett polisfordon på Sallerupsvägen i Malmö tidigare samma kväll, häktades under nyårshelgen. Mannen som heter Omar i förnamn och har utomvästlig invandrarbakgrund är känd av polisen sedan tidigare och dömd för bland annat bedrägerier och narkotikabrott.

Åklagaren yrkade i sin häktningsframställan på att brottsrubriceringen skulle vara densamma som polisens, dvs. allmänfarlig ödeläggelse. Malmö tingsrätt valde emellertid att mildra brottsrubriceringen till grov skadegörelse.

LÄS MER: Polisbil i Malmö utsatt för sprängattentat

Andy Roberts, som är polisområdeschef i Malmö, har tidigare kommenterat händelsen med att den ”är ett angrepp på hela rättskedjan”, något som indikerar att brottsrubriceringen enligt polisen, i stället för att mildras, snarast borde ha skärpts till terrorbrott.

Omar nekar till anklagelserna.

I juni 2013 fick Omar ett strafföreläggande av Åklagarkammaren i Helsingborg med böter på 2500 kr efter att av polisen ha ertappats med knogjärn.

I maj 2014 fick Omar ett strafföreläggande av Malmö åklagarkammare med böter på 1500 kr efter att ha ertappats med narkotika.

I november 2014 dömdes Omar av Malmö tingsrätt till dagsböter på 30 x 50 kr för narkotikabrott. Eventuellt avser domen samma brott som i strafföreläggandet från maj 2014 och föranleds av att Omar inte betalat sina böter.

I maj 2017 dömdes Omar av Ystads tingsrätt till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan efter att bl.a. ha gjort sig skyldig till bedrägerier och förfalskande av urkund riktade mot ett antal företag. Domen innefattar hela 42 skadeståndsålägganden.

I oktober 2017 ändrade Hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättsdomen från maj 2017 till fängelse i ett år och fem månader. Av allt att döma hade Omar inte börjat avtjäna detta fängelsestraff innan han greps anhölls och häktades misstänkt för polisbilsattentatet i fredags.