91 miljarder kronor – så mycket uppskattar Skatteverket att svarta företagsinkomster uppgår till varje år. I en ny rapport framgår att det är ligor från öst som styr en stor del av pengatvätten. På nätet sker en lukrativ handel med svenska adresser för att möjliggöra fusket.

Brottslighet med så kallade spökpersoner – som beskrivs som omfattande – bedrivs till största del av nätverk med rysktalande personer och de som styr har bott länge i Sverige, kan svensk lagstiftning och vet vilka luckor som kan utnyttjas.

LÄS ÄVEN: Gränspolisen larmar om ’spökpersoner’ som begår brott och utnyttjar svensk välfärd: ”Vi är chanslösa”

Grunden i verksamheten är att fattiga individer från öst tas till Sverige och blir låtsasföretagare här, och för att det ska verka trovärdigt måste de vara skrivna någonstans. Här skriver de på diverse papper och blir sedan spökpersoner som styrs av ligorna. Deras bank-id används för att driva kriminella företag och tvätta pengar.

Försäljningen av adresser sker helt öppet på ryskspråkiga annonssajter. Utbudet av adresser där man mot betalning olagligt kan skriva privatpersoner eller företag är stort. Priserna beror på vilka tjänster man vill ha, men ligger på mellan 500 och 1 000 kronor i månaden.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Svarta inkomster

Gränspolisen Robert Lindström ser i sitt arbete hur brottslingar använder hyresrätter i Stockholms förorter. I ett fall var närmare 3 000 personer skrivna på samma trerumslägenhet.

– Säg att man får betala 1 000 kronor i månaden för att skriva sig på en adress, och så kan det vara 30 personer som står på en lägenhet. Det blir 30 000 svart, rätt ner i fickan. Det är en ganska bra inkomst för en månad, säger Robert Lindström till Hem & Hyra som granskat verksamheten.

En statlig utredning har tillsatts med syfte att stoppa uppläggen genom att göra det svårare att använda målvakter.

Frustrerande

Åklagare Sanna Nesser anser att myndigheternas kontroller måste bli bättre och är frustrerad över situationen.

– Ja, det är klart det är. Den kostar jättemycket för samhället. Det också är väldigt dyrt att utreda den.

LÄS ÄVEN: Utlänningar förskingrar miljoner med falska uppgifter – försvinner spårlöst