För fyra år sen beslutades att Ringhals 1 och 2 skulle läggas ned i förtid. Målet är att Sverige till år 2040 ska ha 100 procent förnybar elproduktion, alltså ingen kärnkraft. Men nu öppnar Vattenfall för längre drift och Ringhals tyska delägare Uniper för att bygga ny kärnkraft i Sverige.

När hälften av kärnkraftverkens reaktorer nu avvecklas, på grund av regeringens straffskatt på kärnkraft, är långt ifrån alla överens om att det är ett vettigt beslut.

– Jag tycker att det är lite kapitalförstörelse. Anläggningen är ju trots allt i ganska bra skick. För ung för att stänga av, säger Christer Knutsson och Fredrik Magnusson, som jobbar med att skeppa bort kärnbränslet, till SVT Agenda.

I dag står Ringhals 1 och 2 för ungefär 16 procent av Sveriges elproduktion och efter nedstängningen ca 10 procent.

Enligt Torbjörn Wahlborg, produktionschef vid Vattenfall, tjänade man inga pengar och Ringhals 1 och 2 var förlustbringande – samtidigt säger han att man kommer att överväga möjligheten att köra dem längre. Skillnaden ska vara att elpriset i dag är högt och att kärnkraftverken går med vinst.

På både Vattenfall och Uniper som äger de svenska kärnkraftverken öppnar man nu upp för såväl längre drift som ny kärnkraft.

– Vi ser absolut att vi kan köra kärnkraften längre, 2045, 2065 eller till och med ny kärnkraft, säger Johan Svenningsson, vd för energibolaget Uniper.