➤ Upp till 60 personer som ville besöka samma patient på länssjukhuset i Kalmar på söndagen ledde till avspärrningar.

– Det gäller en patient som är på sjukhus. Det har varit många besökare som har tagit sig till sjukhuset för att träffa eller se den här patienten. Där har uppstått ordningsproblem. Väktare har haft det väldigt jobbigt och tillkallat polis, säger Fredrik Bratt, presstalesperson på polisens ledningscentral i Malmö, till Barometern.

Enligt Bratt ska tumultet inte vara kopplat till något våldsbrott utan ”någon form av tradition” där man ska besöka en person på det här sättet, ”att det är viktigt att man kommer dit”.

Anstormningen ledde till ett förhöjt säkerhetsläge på sjukhuset och man sägs ha en begränsad tillgänglighet för att skydda patienter och medarbetare. Sjukhuset har även spärrats av men var öppet för de som sökte akut vård.

Personal från hela regionen fick sättas in då Kalmarpolisen inte klarade situationen själva. Väktare på plats fick freda sig för att personerna ifråga inte skulle kunna ta sig in på sjukhuset.

En anmälan om förgripelse mot tjänsteman har upprättats efter att en ordningsvakt blivit angripen.

Strax efter 16 ska det ha varit lugnt igen på platsen.

Uppdatering:

Den Sverigedemokratiska lokalpolitikern och f.d. riksdagsledamoten Thoralf Alfsson som är bosatt i Kalmar berättar senare på söndagen på sin blogg att den avlidne patienten är en romsk ”tiggarhövding”.