I veckan röstade riksdagen ja till regeringens förslag om en ny lag som ger ordningsvakter utökade befogenheter. De kan även komma att användas för att upprätthålla allmän ordning och säkerhet.

Enligt regeringen utgör ordningsvakter ett viktigt komplement till Polismyndighetens arbete och man anser att regelverket behöver anpassas till dagens förhållanden. De nya reglerna syftar till vad man kallar en mer flexibel och ökad användning av ordningsvakter. Samtidigt ska en helt ny tillståndsprocess för att använda ordningsvakter införas.

LÄS ÄVEN: Ordningsvakt talar ut i exklusiv intervju: ”Vår närvaro i förorterna är meningslös”

Enligt den nya lagen, som träder i kraft den 1 januari, ska ordningsvakter exempelvis kunna transportera omhändertagna personer, kroppsvisitera och förstöra beslagtagen alkohol.

Från regeringen säger Louise Meijer, gruppledare för Moderaterna i justitieutskottet, att det handlar om att avlasta polisen men också att se till att de som blir omhändertagna av ordningsvakter får hjälp.

Ska inte ersätta polisen

 Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) är det nya regelverket efterlängtat hos kommunerna.

– Lagen om ordningsvakter kom för över 40 år sedan och verkligheten har förändrats väldigt mycket under den tiden, sa Strömmer till TT tidigare i år.

LÄS ÄVEN: Kvinnlig ordningsvakt känd från TV häktad – gömde grovt kriminell gängledare i lägenheten

Han understryker att förändringarna inte ska ses som ett sätt att avhjälpa polisbristen i Sverige.

– Vi har ett mycket ambitiöst mål om att polisen ska växa och polistätheten ska hamna på samma snitt som resten av Europa. Där har vi gett polisen i uppdrag att beskriva hur den tillväxten ska gå till.

Kritik

På Civil Rights Defenders är man kritiska till den nya lagen

– De ges genom den här lagen befogenheter som inskränker människors fri- och rättigheter, säger John Stauffer, chefsjurist på organisationen, till statsradion.

LÄS ÄVEN: MP ratar SD-förslag om ordningsvakter för ökad trygghet: ”Ogenomtänkt”