vallokal valsedlar

Foto: Edaen.

Inrikes

Oro bland ombuden kring röstningsanonymitet på Sverigedemokraternas valkonferens

Publicerad 3/15/2018
Annons

I helgen ska SD:s riksdagslista fastställas. Valberedningens förslag har utmanats av ett ändringsförslag. Enligt källor till Samhällsnytt har en del ombud uttryckt dock oro över att deras röst, som avläggs elektroniskt, i efterhand ska kunna kontrolleras av partiledningen. Företaget som levererar IT-lösningen dementerar att det skulle vara möjligt att göra.

Ett antal ombud har hört av sig till Samhällsnytt med farhågor kring om de verkligen vågar rösta på alternativlistan. De befarar att partitoppen i efterhand ska kunna se hur de röstat och att inte ställa sig bakom valberedningens förslag ska betraktas som en illojal handling som påverkar ombudens framtid inom partiet.

Samhällsnytt har varit i kontakt med det leverantörsföretag, Mediatec, som anlitats för att sköta tekniken på Sverigedemokraternas valkonferens. Det är de som tillhandahåller det elektroniska voteringssystem som ska användas när riksdagslistan fastställs.

Tommy Nivrén är projektledare på Mediatec och den person som håller i uppdraget för SD. Han vill inte diskutera en specifik kund men bedyrar att sådana farhågor som kommit till uttryck bland SD:s ombud kring integritetsbrister i voteringssystemet är obefogade.

– De system som vi använder i de här fallen om man väljer att göra en omröstning anonymt så sparas ingen information om vem som har röstat vad. Det är krypterat, vår personal kommer inte att kunna se vem som har röstat vad.

SD:s egna stadgar säger samtidigt också att votering kring valsedel ska vara sluten, det vill säga, anonym.

Samhällsnytt har sökt ansvariga för valkonferensen på Sverigedemokraterna för en kommentar.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons