I den välmående stadsdelen Limhamn i Malmö hade de som flyttat dit och betalat dyrt för sina bostadsrätter tänkt sig en harmonisk tillvaro långt från Rosengårds stök. Men då staden nu vill ”blanda” olika grupper, och byggt hyresrätter mitt i området, har omgivningen snabbt förändrats.

Ambitionen med de nybyggda hyresrätterna mitt i Limhamn påstås vara att minska segregationen.

– Det är sedan många år tillbaka en uttalad strategi i Malmö att bygga en blandstad för att inte upprepa gamla misstag. I områden som Rosengård och Holma byggdes villaområde, hyresområde och bostadsrättsområde vid sidan av varandra utan att blandas. När vi nu bygger nytt är vi väldigt måna om att boendeformerna ska blandas och att människor ska hitta sina nya hem utan sociala eller fysiska barriärer, säger Andreas Schönström (S), ordförande för tekniska nämnden i Malmö, till Kvällsposten.

Men bland de boende är man allt annat än imponerade.

– Det här är inte rätt sätt att integrera människor. Jag vet inte vilket sätt man ska göra det på, men att trycka in dem i en stadsdel som de mer eller mindre förstör och sänker värdet på är fel. Kriminalitet som våldsbrott och stölder har visserligen alltid funnits här, men det har ökat sedan hyreskomplexen kom upp. Men det får man inte lov att säga för då är man rasist, säger Camilla Marinus, som sedan 17 år tillbaka har ett hunddagis alldeles i närheten av den nya bebyggelsen.

Ökad otrygghet

Flera upplever att hyreshusen, dit mindre resursstarka flyttat in med hjälp av socialbidrag och andra sociala insatser, har fört med sig problem.

En man som sparat intensivt i flera år för att kunna flytta till ett tryggare område och bo bland människor i samma livssituation känner nu att de är tillbaka där de startade.

Ungdomar har börjat dra runt och hänga i området och gjort så att otryggheten ökat. Även nedskräpningen har ökat. En annan aspekt är kulturella skillnader där man beter sig väldigt olika. Vissa har börjat kallat Limhamn för ”Rosengård by the sea”.

Att otryggheten sprider ut sig i Limhamn bekräftas av polisens trygghetsundersökning.

”Oundvikligt”

Enligt Carina Listerborn, professor i stadsbyggnad vid Malmö universitet, är det bara att gilla läget.

– Ingen stad mår bra av att vara väldigt homogen. Det är en naturlig sak med staden att den hela tiden växer och förändras. Det är förståeligt att folk tycker det känns tryggt att ha det som de alltid haft det, men tiden står inte still, och det är inte bara något positivt utan också något helt oundvikligt, säger Carina Listerborn.

Brytpunkt vid 4-5 procent

Matz Dahlberg vid institutet för bostads- och urbanforskning, IBF, vid Uppsala universitet har studerat vad som händer med majoritetsbefolkningen i ett bostadsområde när andelen invandrare ökar.

– Vi såg att det fanns en brytpunkt när andelen invandrare nådde fem procent. Då började majoritetsbefolkningen krympa.

Samma sak konstaterades 2015 i en doktorsavhandling där de fann att svenskfödda invånare lämnar eller flyttar inte till ett område när befolkningen består av fler än fyra procent med utomeuropeiskt födda.