I Österrike fortsätter regeringen sitt arbete med att strypa extremism. Sedan tidigare är det förbjudet med symboler tillhörande Islamiska staten och Al-Qaida. Nu lägger man till en lång rad islamistiska symboler samt en kroatisk fascistsymbol. Den som bryter mot förbudet riskerar dryga böter.

Det är inrikesministeriet som meddelar att man inte accepterar extremistiska symboler på bland annat flaggor i landet. Därför har man nu beslutat att lägga till ett flertal symboler till sin redan existerande förbudslista, rapporterar österrikiska News.

Från och med den första mars kommer symbolerna att vara tillagda och brott mot förbudet straffas med böter på 4000 euro (42 000 kronor). En återupprepning av brottet medför böter på upp till 10 000 euro (105 000 kronor).

Nedan återges de symboler som regeringen inte vill se i landet. Överst symbolen för den internationella islamiströrelsen Muslimska Brödraskapet.

Därefter följer symboler från de islamistiska terroristorganisationerna Hamas och Hizbollah.

Det nya förbudet inkluderar även turkiska nationalist- och islamiströrelsen Grå vargarna samt att utföra en hälsning med handen föreställande en varg.


Det blir även förbjudet att använda symboler tillhörande det kommunistiska Kurdistans arbetarparti även känt som terrorstämplade gerillarörelsen PKK. Den efterföljande symbolen tillhör kroatiska fasciströrelsen Ustasja som bland annat varit allierade med Nazityskland.

Redan förbjudna
Sedan tidigare är nedanstående symboler från Islamiska staten och Al-Qaida förbjudna i landet.

JK: IS-flagga är inte hets mot folkgrupp
I Sverige ser det annorlunda ut. På tisdagen uppmärksammade media ett beslut från Justitiekanslern, JK, om huruvida flaggan tillhörande terroristorganisationen Islamiska staten innebär hets mot folkgrupp i Sverige. På en annonssida hade en person lagt upp en bild på en IS-flagga och efterfrågade ”en flagga med bra budskap”.

Annonsen var publicerad i ett par dagar fram till att någon anmälde den för hets mot folkgrupp. Nu har JK slagit fast att personen inte har gjort sig skyldig till brott och inleder därför ingen förundersökning.

Beslutet från JK skiljer sig från en färsk tingsrättsdom rörande flaggor med nazistiska motiv. I slutet av förra månaden rapporterade SVT om en man i 60-årsåldern som dömts för hets mot folkgrupp efter att han sålt flaggor med nazistiska motiv på en veteranmarknad sommaren 2017.

Tingsrätten förklarade domen med att de nazistiska motiven har en så stark symbolik och att de innebär missaktning för personer med syftning på hudfärg, trosbekännelse eller nationellt eller etniskt ursprung.