Österrike gör vaccinering obligatoriskt
Alexander Schallenberg. Foto: IAEA Imagebank, CC BY 2.0 / Spencerbdavis, CC BY 4.0

Då man anser att en alltför liten del av befolkningen vaccinerat sig inför Österrike vaccinationsplikt från och med nästa år. De som inte vaccinerar sig då riskerar böter eller fängelse.

Då smittan oavsett hög eller lägre vaccinationsgrad i många länder nu ökar igen har man i Österrike beslutat om en ny nedstängning från och med måndag. Men enligt förbundskansler Alexander Schallenberg räcker inte det.

LÄS ÄVEN: Ny nedstängning i Österrike – bara för ovaccinerade

– Trots månader av övertalning har vi inte lyckats övertyga tillräckligt många att ta vaccinet, sa Schallenberg på en pressträff och anklagade de som vägrat ta vaccinet för ”en attack mot hälsovårdssystemet”.

Enligt Schallenberg är vaccinationsgraden i Österrike pinsamt låg. Knappt 65 procent är fullvaccinerade i landet. För att råda bot på detta införs vaccinationsplikt från och med februari nästa år.

Riskerar böter eller fängelse

De som fortsatt vägrar vaccinera sig efter den 1 februari 2022 riskerar böter eller fängelsestraff. Därmed blir Österrike det första landet i EU, och en av de första i världen, att ta till så extrema åtgärder.

LÄS ÄVEN: Moderaterna kräver vaccinpass även på restauranger

I början av veckan införde Österrike en nedstängning endast för ovaccinerade, men antalet smittofall har fortsatt att öka.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!