Antalet beslag av elchockvapen ökar och snittåldern på personerna som lagt beställningarna är 69 år – varav den äldsta är 84 år gammal. Nu ryter Tullverket till mot åldringarnas olagligheter.

Sedan många år tillbaka har Sverige skakats av gängrelaterade skjutningar och bombdåd – brutalt våld som kryper nära in på vanliga medborgare och även drabbar tredje person i större utsträckning.

Det framgår ofta av intervjuer med vittnen och boende vid brottsplatser att medborgarna känner att landet har förändrats och att det är betydligt mer otryggt nu än tidigare. Samtidigt oroas många även för att drabbas av bland annat våldtäkter, rån och inbrott.

LÄS ÄVEN: Polisen varnar: Bär inte dyra kläder i Karlstad

En del av otryggheten brukar även grunda sig på kritik mot Polismyndigheten som kanske inte alltid har resurser att åka ut på larm eller att ens utreda brott och bor man på glesbygden kan det vara ännu värre. Det har fått flera medborgare att se över säkerheten för sig själva och nära.

På tisdagen uppmärksammade nyhetsbyrån TT att Tullverket gör allt fler beslag av elchocksvapen. Men dessa är inte beställda för att användas i någon gängrelaterad miljö utan snittåldern på personerna som har köpt produkterna är 69 år.

Antalet beslagtagna elchockvapen:

2021: 220
2022: 56
2023: 29
2024 (hittills): 133

Dessa elchockvapen för självförsvar liknar ofta USB-stickor eller ficklampor och marknadsförs på hemsidor och sociala medier. I vissa fall skickas produkterna från Tyskland. Men enligt svensk lag är produkterna att jämställas med skjutvapen och därmed olagliga utan tillstånd.

Tullverket: ”Olagligt att inneha”

Stefan Granath är biträdande kontrollchef på Tullverket och han är frusterad över att pensionärer ”anser sig vara så utsatta att de själva måste beväpna sig” och tydliggör att det är olagligt.

– Det är problematiskt att vi har människor som anser sig så utsatta att de själva måste beväpna sig. Ett elchockvapen är ingen leksak. Det är dessutom olagligt att utan tillstånd importera och inneha ett sådant vapen i Sverige, säger Stefan Granath till TT.

Vidare är Granath orolig för att pensionärerna kan komma att använda självförsvarsprodukterna mot andra personer eftersom att det kan vara ”alldeles för hög spänning”.

– Förutom att det är olagligt så det här kan ju vara vad som helst. Det kan vara alldeles för svag spänning i den. Eller alldeles för hög spänning. Så det är absolut ingen produkt som man kan känna att ”det här kan jag vara trygg med”, säger Stefan Granath till Aftonbladet.

Stefan Granath. Foto: Press/Tullverket

”Förhoppningsvis sluta överfallet”

Det framgår av Tullverkets förhörsuppgifter att flera pensionärer som åkt fast i tillslagen förklarar att de inhandlat elchockvapen för självförsvar. Pensionärerna försvarar sig med att de inte visste att det var olagligt eftersom att produkterna marknadsfördes på en hemsida med svensk betaltjänst.

I förhör har pensionärerna bland annat uppgett följande förklaringar:

”Jag vill inte skada någon, bara att den som anfaller mig ska sluta och förhoppningsvis avsluta överfallet.”

”Köpte den till mina döttrar för att de ska kunna skydda sig mot destruktiva pojkvänner och andra män.”

”Skydda min hund när vi är ute på promenad”.

Köparna utreds nu för vapensmuggling och riskerar fängelse i upp till tre år men enligt Stefan Granath vid Tullverket kommer straffen för de flesta av pensionärerna troligen landa på dagsböter.

LÄS ÄVEN: Polisens förklaring till otrygghet: ”Mörker och sociala medier”