upplopp-frankrike-insamling-feature
Utrikes

Över 13 miljoner insamlat till fransk polis som sköt ihjäl 17-åring

Publicerad 7/3/2023
Annons

Drygt 1,1 miljoner euro, motsvarande över 13 miljoner kronor, har på några dagar samlats in till den polisman som förra veckan sköt ihjäl 17-årige ”Nahel M” efter en polisjakt i Parisförorten Nanterre.

Bakom insamlingen står tidigare Nationell samling-politikern och mediepersonligheten Jean Messiha. Messiha har liksom den ihjälskjutne 17-åringen nordafrikansk invandrarbakgrund, men tycker till skillnad från många andra migranter att polismannen inte gjorde fel.

”Stöd Nanterre-polismannens familj, Florian M, som gjorde sitt jobb och nu får betala ett högt pris”, skriver Jean Messiha i en Gofundme-kampanj. ”Stöd honom MASSIVT och stöd dem som upprätthåller ordningen!”

Över 13 miljoner

Fler än 44 000 människor har i skrivande stund valt att tillsammans donera över 1,1 miljoner euro till polismannen och hans familj. Polismannens kolleger har i en separat insamling skrapat ihop ytterligare tiotusentals euro. I svenska kronor räknat blir det totalt över 13 miljoner.

Som jämförelse har en insamling till den döde 17-åringen endast dragit in 189 000 euro, skriver Le Monde.

Polismannen, i franska medier namngiven som Florian M, är frihetsberövad anklagad för dråp. Och att det samlas in pengar till stöd för honom väcker avsky, i synnerhet från liberalt och socialistiskt håll. Företrädare för president Emmanuel Macrons centerliberala parti kallar insamlingen till stöd för polismannen för ”oanständig”, ”skandalös” och ”skamlig”.

Franska vänsterorienterade medier och aktivister har försökt få insamlingen stoppad. En tidigare insamling på en fransk insamlingsplattform stoppades för ett par dagar sedan. Men Gofundme uppger att Jean Messihas insamling inte bryter mot plattformens regler, och att pengarna kommer betalas ut till den frihetsberövade polismannens familj.

Seriekriminell

Den 17-årige pojken, ”Nahel M” i franska medier, sköts ihjäl av polis i tisdags förra veckan. Den gula Mercedes han körde hade dessförinnan efter en biljakt stoppats av motorcykelpoliser. När 17-åringen ännu en gång försökte köra ifrån poliserna, avlossade en av dem ett dödande skott genom bilens sidoruta.


Nahel M saknade körkort och hade vid sin död hela tolv avsnitt i belastningsregistret, bland annat för en smitningsolycka. Poliserna bedömde att han utgjorde en omedelbar fara för andra trafikanter och var därför mycket angelägna om att stoppa honom. En lagändring 2017 ger franska poliser rätt att använda dödligt våld mot bilister som inte går att stoppa på annat sätt. Tidigare fick dödligt våld endast användas i självförsvar.

Nahel M umgicks även i en miljö av så kallade gangsterrappare, och var förra månaden med i en musikvideo med den franske rappartisten ”Jul”. Den 17-årige pojkens död har gett upphov till omfattande kravaller i Frankrike och en våldsvåg i huvudsak utförd av människor med invandrarbakgrund.

LÄS ÄVEN: Fransk polis: ”Vi är i krig mot en förortsgerilla”

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
432Regeringen lovade sänka skatten – höjde i stället med 30 procent
Annons