Etiopien

Hachalu Hundessa, Faksimil Youtube

Utrikes

Över 150 döda i upplopp efter mord på musiker

Publicerad 7/5/2020
Annons

Våldet i Afrika fortsätter. I veckan har mordet på en populär sångare lett till att ytterligare över 150 personer mist sina liv i Etiopien. Sångaren Hachalu Hundessa uppges ha kritiserat Etiopiens kommunistiska diktaturregering och många anser att mordet var politiskt motiverat.

Etiopiens premiärminister, Abiy Ahmed Ali, var snabb att i sociala medier uttrycka sin sorg över mordet. Ministern var tidigare underrättelseofficer och blev därefter premiärminister 2018. Ett år senare tilldelades han Nobels fredspris för att ha slutit fred med Eritrea, efter över 20 års krig länderna emellan. Samma år rapporterade Amnesty att etiopiska säkerhetsstyrkor begick grova kränkningar mot olika folkgrupper i landet, vilket lett till väpnat våld i fem av landets nio provinser, skriver The Indian Express.

LÄS ÄVEN: Ledare för våldsbejakande kommunistregim får Nobels fredspris

Våldsamma upplopp uppstod till följd av mordet på Hachalu Hundessa. Hundessa beskrivs som en av Etiopiens mest populära musiker men var även en politisk och rasideologisk aktivist. Han sköts till döds av en grupp män när han färdades i sin bil, i huvudstaden Addis Abbaba. Tre personer har arresterats för mordet. Hundessa blev 34 år gammal.

Öppnade eld mot sörjande

Begravningen live-sändes i etiopisk tv. Hundratals sörjande besökte en ceremoni, som tog plats i en fotbollsarena, i Hundessas hemstad Ambo. Enligt International Business Times började upploppen när militär öppnade eld mot folk som var på väg till begravningsceremonin.

– 145 civila och 11 personer ut säkerhetsstyrkorna har förlorat sina liv i oroligheterna i regionen, berättar Girma Gelam, polischef i Oromia-regionen, i ett uttalande till det statligt anslutna Fana Broadcasting Corporate.

Ytterligare 167 personer uppges vara skadade och hela 1084 människor har arresterats. Enligt Etiopisk statsmedia beror det höga antalet döda på etniska motsättningar i det afrikanska landet. Polischefen hävdar att våldsamheterna nu, efter massarresteringarna, har stoppats helt.

Liksom vid Black Lives Matter-demonstrationerna i väst har utbredd plundring rapporterats och en staty av Menelik, som enligt etiopiska folksagor sägs vara landets förste kejsare, har vandaliserats.

Internet blockerat

Mordet skedde i måndags och internet stängdes av i hela Etiopien dagen efter, uppger Euro News, något som senast hände 2019. Då stängdes internet ner under tio dagar, efter lönnmordet på presidenten för den etiopiska Amhara-provinsen, Ambachew Mekonnen, som begicks i samband med ett misslyckat kuppförsök.

Hachalu Hundessa tillhörde folkgruppen Oromo, som är landets största men sin storlek till trots, samt det faktum att även premiärministern tillhör Oromofolket, ser sig som politiskt marginaliserade. Många ur stammen är missnöjda med premiärministern då de inte anser att han prioriterar sitt folk i tillräckligt stor utsträckning, uppger Aljazeera.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons