Uppsala tingsrätt avvisade på måndagseftermiddagen vice överåklagare Eva-Marie Perssons begäran om att WikiLeaks-grundaren Julian Assange ska häktas i sin frånvaro. Domstolen anser att en sådan åtgärd inte står i proportion till det slarv med kondomer som Assange är misstänkt för.

Utredningsarbetet kommer dock att fortsätta meddelade Eva-Marie Persson, som tog beslutet att återuppta den tidigare nedlagda utredningen efter att Assange berövats sin politiska asyl av Ecuador och gripits av brittisk polis i London. Något åtal mot Assange har inte väckts vare sig nu eller tidigare.

Assange avtjänar för närvarande ett års fängelse för att 2012 ha brutit mot borgensvillkoren när han tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad där han bott de senaste sju åren. WikiLeaks-grundaren fruktade då och fruktar fortfarande idag att ett utlämnande till Sverige för att förhöras om det slarv med kondomer som två kvinnor, socialdemokraten Anna Ardin och hennes väninna Sofia Wilén, polisanmälde honom för 2010 och som i ett av fallen på oklar grund rubricerats som våldtäkt.

LÄS MER: Folkrättsexpert tror Assange utlämnas till Sverige, inte USA – kondomslarv allvarligare brott än spioneri

Tingsrättens beslut innebär att Assange i nuläget inte begärs utlämnad till Sverige och att någon internationell arresteringsorder inte utfärdas av det svenska rättsväsendet. Enligt domstolen kommer en europeisk utredningsorder att utfärdas längre fram, som också ger svensk åklagare möjlighet att förhöra Assange.

Företrädare för den svenska åklagarmyndigheten planerar att inom kort resa till Storbritannien för att där genomföra vissa utredningsåtgärder på plats. Exakt vad som ska utredas framgår inte och det är också oklart om något svenskt förhör i samband med det besöket kommer att hållas med Assange i fängelset.

Assange vistas för närvarande på en sjukavdelning inom fängelset och har rapporterats vara allvarligt sjuk.