37-årige Galid Badis från Tunisien dömdes på måndagen av Malmö tingsrätt till fängelse i två år och sex månader för våldtäkt mot en ung kvinna vid Möllevångstorget. Galid ska även utvisas ur landet efter avtjänat straff men är välkommen att återvända till Sverige om tio år. 

Det var natten mot den 7 november som Galid överföll och våldtog en ung kvinna vaginalt och analt utomhus i närheten av Möllevångstorget i centrala Malmö. Efter händelsen larmade kvinnan polisen och ringde även sin mamma för att få hjälp med att ta sig till sjukhuset.

Galid kunde snabbt gripas men försattes, trots svag koppling till Sverige, lika snabbt på fri fot igen. Detta ledde till att han flydde utomlands. Galid dök senare upp som asylsökare i Finland och den svenska polisen fick då be de finska myndigheterna om hjälp med att gripa honom på nytt och få honom utlämnad för att ställas inför rätta i Sverige.

Galid har i förhör och under rättegången hävdat att han betraktar de sexuella handlingarna, som han delvis erkänt, som frivilliga och genomförda i ömsesidigt samtycke. Tingsrätten bedömer dock Galids redogörelse som osammanhängande, motsägelsefull och föga trovärdig.

I resonemanget kring varför inte en strängare fängelsepåföljd ska utdömas menar domstolen att det våld kvinnan utsatts för är ”av lindrig art”. Galid döms också att betala ett skadestånd till kvinnan på 115 000 kronor.

Det framgår inte om han har ekonomiska medel att fullgöra skadeståndsåtagandet eller om Brottsoffermyndigheten får kliva in med skattepengar. Malmö tingsrätt skriver också att staten ska stå för Galids advokatkostnader på drygt 85 000 kronor.