Kirurgiska vårdavdelningen på Södersjukhuset hotas med sparkrav efter att avdelningen gått back med 35 miljoner kronor. Sparkraven riskerar leda till att människor i behov av vård kommer att dö varnar överläkare.

Region Stockholm hade under 2020 en budget på 108 miljarder kronor och gjorde ett överskott på hela 5,8 miljarder kronor. Trots detta förväntas Södersjukhuset göra besparingar med olika strukturåtgärder och effektiviseringar.

– Jag vill operera så mycket det går, men jag vill inte samtidigt höra att jag måste spara. Jag orkar inte höra de orden en gång till, säger överläkare Susanne Ekelund till SVT.

Ekelund undrar varför politikerna inte tar på sig ansvaret för ekonomin utan istället skjuter över det på sjukhusledningen. Ledningen har en budget att hålla sig till och det är politikerna, med finansregionsråd Irene Svenonius (M) i spetsen, som sätter budgeten.

– Hur kan hon se sig själv i spegeln och tycka att hon gör ett bra jobb, undrar Ekelund.

LÄS ÄVEN: Moderatpolitikers dotter hånade cancersjuk i gruppchatt – får jobba kvar som läkare

Patienter riskerar dö i väntan på vård

Omställning till covidrelaterad vård har lett till att Södersjukhuset gått miste om intäkter de normalt får in på operationer. Detta i kombination med en hög sjukfrånvaro bland de anställda, mycket övertid samt bemanningssjuksköterskor har satt stor press på ekonomin vid den kirurgiska vårdavdelningen. Sammanlagt handlar det om 35 miljoner kronor som avdelningen beräknas gå back 2021.

– Det värsta är att vi måste stryka patienter som de facto kan dö om operationer inte utförs inom en snar framtid, säger hon.

LÄS ÄVEN: Regionrådet Irene Svenonius (M) om brist på skyddsutrustning: ”Ingen såg det komma”

Ifrågasätter politikernas prioriteter

Ekelund är djupt kritisk till finansregionsråd Irene Svenonius (M), som i DN skrivit att sjukhus som drivs av en privat aktör länge har haft ”bäst vårdkvalitet och de mest nöjda medarbetarna”.

– Det är klart att man som medarbetare blir nöjdare om man går från Södersjukhuset till andra sjukhuset där man tjänar 4000-8000 kronor mer i månaden. På vilket sätt har den vården bättre kvalité, undrar Ekelund.