I SVT/Kantar Publics senaste väljarbarometer som presenteras på torsdagen behåller den rödgröna sidan greppet om opinionen. Samtidigt är mätningen kontroversiell och döms ut som oseriös.
Enligt statstelevisionen förstärker deras senaste väljarbarometer bilden av en regering som har stora svårigheter att vinna tillbaka förlorad mark bland väljarna.
LÄS ÄVEN: Förtroendet för Magdalena Andersson minskar
– Vi ser små förändringar i partisympatierna trots att mätperioden präglas av en intensiv debatt om eskalerande gängvåld och höstbudgetens delar. Oppositionen behåller ett tydligt övertag, men annars är ”vänta-och-se” den bästa beskrivningen av stämningen i väljarkåren just nu, säger Per Söderpalm, opinionsansvarig på Kantar Public.
SD näst störst
Enligt denna mätning skulle oppositionens övertag ligga på ungefär tio procentenheter, Sverigedemokraterna bli näst störst och varken Liberalerna eller Kristdemokraterna klara fyraprocentsspärren medan Centerpartiet klarar sig precis denna gång.
Missa inte vårt PLUS-innehåll!
V 8,1 (+0,5)
S 37,4 (-0,2)
MP 4,6 (+0,3)
C 4,0 (+0,1)
L 3,0 (0,0)
KD 3,6 (+0,4)
M 17,5 (-1,5)
SD 20,2 (+0,4)
Kritik
I SVT/Kantar Public mäter man bara upp till 79 års ålder och exkluderar därmed 582 000 väljare ur underlaget. Detta motiverar man med att “internetvanan är lägre” i åldersgruppen och “risken med att inkludera dessa vore att de som skulle svara inte skulle representera gruppen som helhet”.
LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson klar favorit hos Sveriges kvinnor
Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna, säger följande om beslutet till Ledarsidorna:
Detta är upprörande men tyvärr inte förvånande. Såväl privata som offentliga aktörer tenderar att utelämna äldre när olika mätningar utförs. Men åldersdiskriminering är särskilt allvarligt när det handlar om en stor och skattefinansierad aktör som public service.
Sådant agerande får flera negativa följder.
Det sänder signalen att äldres åsikter är oviktiga, vilket bidrar till ålderism. När det saknas svar från en del av befolkningen blir väljarsympatiundersökningen ofullständig. Dessutom, beställaren kan inte skylla på opinionsinstitutens urval av paneler, det är beställarens [SVT] ansvar att se till att alla invånare får komma till svars.
LÄS ÄVEN: Socialdemokraterna – en maktstruktur, inte ett parti