Med hänvisning till den ryska militära upptrappningen vid gränsen mot Ukraina kommer statsminister Magdalena Andersson (S) att bjuda in övriga partiledare till säkerhetspolitiska samtal.

Det är efter krav från oppositionen statsministern nu reagerar och avser kalla till samtal.

– Självklart kommer jag att samtala med partiledarna i den här frågan i närtid. Även utrikesministern och försvarsministern har varit tydliga med att de är naturligtvis intresserade av att föra dialog med riksdagens partier, säger Andersson till Göteborgs-Posten.

Andersson medverkar inte i årets upplaga av Folk och Försvar som inleddes på måndagen, men ska ha ägnat tid åt Ryssland under julhelgen.

– Det är bekymmersamt att vi har ökade säkerhetspolitiska spänningar i vårt närområde. Vi har fört en nära dialog nu under helgerna med länder som vi samarbetar med. Jag har samtalat med Finlands president och Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och vi har också haft nära kontakter med USA och flera andra EU-länder, säger hon.

Samtidigt kritiseras regeringen för passivitet av oppositionen.

100 000 soldater

Skälet till situationen är den ryske presidenten Vladimir Putins krav på stopp för ytterligare Natoutvidgning och placeringen av 100 000 soldater vid Ukrainas gräns.

Enligt M-ledaren Ulf Kristersson tyder mycket nu på att Ryssland förbereder en invasion av Ukraina och läget har fått vissa att efterfråga ett svenskt medlemskap i Nato, bland dessa Ebba Busch (KD). Detta säger Magdalena Andersson fortsatt nej till och hänvisar till Sveriges och Finlands partnerskap med försvarsalliansen.

Även Jimmie Åkesson (SD) efterlyser en svensk Nato-option