En patient med smärta i armen och axeln sökte vård vid en akutmottagning i norra Stockholm efter att först ha avvisats av Danderyds sjukhus. Men väl där nonchalerades personen och skickades iväg för att sedan dö nästföljande dag.

Det framgår av en anmälan enligt Lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att vårdpersonalen vid akuten på Danderyds sjukhus – dit patienten först vänt sig – hänvisade denne att söka sig någon annanstans, rapporterar Mitti.

LÄS ÄVEN: Sjukhus nonchalerade 4-åring med blodcancer – skickades hem flera gånger med värktabletter

Avled dygnet därpå

Patienten sökte då upp en annan vårdgivare och fick träffa en läkare som genomförde en undersökning. Därefter skickades patienten hem. Ett dygn senare påträffades personen avliden. Det framgår inte vad läkaren missat som har orsakat dödsfallet.

I anmälan till IVO skriver Danderyds sjukhus ”om mottagande sjuksköterska hade gjort en fördjupad anamnes hade en hänvisning eventuellt inte behövt ske, och risken för patienten att drabbas av allvarlig vårdskada hade minskat”.

Fler fall på sjukhuset

Förra året uppmärksammade Samhällsnytt hur en multisjuk äldre man som anlände till Danderyds sjukhus med ambulans fick bege sig hemåt igen på grund av platsbrist. Det slutade med att mannen dog av blodförgiftning.

LÄS ÄVEN: Cancersjuk man som anlände med ambulans fick inte plats – skickades hem och dog av blodförgiftning