Den nuvarande ekonomiska situationen är inget som storbankerna lär vara alltför bekymrade över. Swedbank, SEB och Nordea uppvisar alla starka siffror.

Medan Swedbank slog förväntningarna rejält avslutade även SEB fjolåret bättre än vad man räknat med. Och i torsdags kom Nordea med en rapport som gav ett kurslyft för aktien.

LÄS ÄVEN: Inflationen: En halv miljon svenskar lever i fattigdom

– Det är en tydlig trend. Det är väldigt bra bankrapporter vi ser, säger Andreas Håkansson, bankanalytiker på Danske Bank, till TT.

Enligt Håkansson har bankerna bra intäkter, kontroll på kostnaderna och ”väldigt, väldigt god kreditkvalitet” – precis det man vill se från ett banksystem.

Förordar slopat amorteringskrav

Han spår att lönsamheten kommer vara fortsatt god även under de närmaste åren. Samtidigt kan vissa högt belånade svenskar få det tufft med det högre ränteläget, men bör inte vara något som slutar med en våg av kreditförluster.

Banker som går bra parallellt med att reallöner faller och räntorna stiger ser Håkansson som en naturlig konsekvens av Riksbankens penningpolitik.

LÄS ÄVEN: Tack vare svenska skattemiljarder – Spanien slopar moms på mat

Ett slopat amorteringskrav ser han som ett bra sätt att hjälpa hushållen på. Andra sätt skulle kunna vara att ta bort den så kallade riskskatten på kreditinstitut vilket skulle ge lägre avgifter och räntor på räkningarna.