I Västerbottens län visar det sig vara pensionärer som räddar äldreomsorgen. Detta i motsats till Sveriges kommuner och landsting (SKL) som hävdar att det är migranter som ska rädda verksamheten.
Det är statstelevisionen som rapporterar att allt fler äldre arbetar inom äldreomsorgen i flera kommuner inom Region Västerbotten. Det framgår att kommunerna är helt beroende av pensionärer för att överhuvudtaget få verksamheterna att gå runt.
En orsak till varför det råder personalbrist inom äldreomsorgen är enligt Rune Lindström som är controller i Umeå kommun att det är “svårt att få tag på bra arbetskraft”.
– Jag har jämfört de senaste tre åren och det har skett en liten ökning, men totalt är det 19 årsarbeten som utgörs av pensionärer och det är vi glada för. Annars kan det vara svårt att få tag på bra arbetskraft, säger Lidström till SVT.
Tack vare pensionärer
När det gäller kommuner som Lycksele och Storuman ser man också en kraftig ökning av att kalla in äldre och tidigare pensionerad arbetskraft. Bara på ett par år är det dubbelt så många pensionärer som går in och jobbar inom äldreomsorgen. I Storuman utgör pensionärernas insats nu omkring tio årsarbeten.
Ulla-Maria Åkerblom som är enhetschef i Storumans kommun berättar att de har haft det kämpigt – men att pensionärerna är räddningen.
SKL: Nyanlända ska rädda äldreomsorgen
Trots att Sverige under många år har haft en mycket hög invandring visar det sig fortfarande saknas arbetskraft inom vården. I en debattartikel som publicerades i augusti förra året hävdade SKL att det behövs omkring 14 000-15 000 undersköterskor och vårdbiträden per år inom äldreomsorgen fram till år 2026.
I artikeln presenterar SKL sin lösning – det räcker inte med den svenska befolkningen för att bemanna framtidens äldreomsorg utan man efterlyser istället “ett stort tillskott av nyanlända”. Efter publiceringen uttryckte flera läsare kritik: