Pensionerna kommer inte att hålla jämna steg med räntan och inflationen. Det framgår av ett pressmeddelande från Folksam. Samtidigt växer pensionsfondernas överskott med 100 miljarder och uppgår nu till sammanlagt 1300 miljarder.

Anledningen till att värdet på pensionsfonderna ökat är högre avgifter för arbetare och en ökning av sysselsättningsgraden. Enligt Ola Settergren, analyschef på pensionsmyndigheten, kunde arbetsgivaravgiften samt den allmänna pensionsavgiften öka just eftersom sysselsättningsgraden steg.

LÄS ÄVEN: Vänstervrede mot höjd ränta

Värdeökningen gällande fonderna har dock inte lett till någon höjning av pensionerna. Nu varnar man för att köpkraften börjar minska över hela Sverige eftersom pensionerna inte håller jämn takt med vare sig räntan eller inflationen. Tappet var minst i Bergs kommun i Jämtland och störst i Stockholmskommunen Täby.

LÄS ÄVEN: Pengaregn över bankerna i inflationens och räntehöjningarnas spår

Enligt Håkan Svärdman, pensionsexpert på Folksam, finns risken att missnöjet kommer att öka bland pensionärer över hela Sverige. Det kan komma att ta sig uttryck i exempelvis krav på skattesänkningar på pensionen eller ett förstärkt grundskydd för att slå vakt om köpkraften.