Miljöpartiets språkrör Per Bolund fortsätter ihärdigt att förneka att nedmonteringen av kärnkraften i Sverige har fått katastrofala följder. Istället vill han ytterligare utöka utbyggnaden av vindkraft.
Under fredagen besökte Miljöpartiets språkrör Per Bolund valstugorna i centrala Västerås. I en intervju med SVT påstår han att Sverige kommer att klara ”den gröna omställningen” utan kärnkraft.
– Ja, absolut och det visar både Energimyndigheten i sina studier och forskning från bland annat Chalmers, hävdar Per Bolund.
I intervjun målar Bolund upp en bild av att Sverige, med vindkraft och solcellsparker, inte bara kommer att få Europas lägsta elpriser utan också kunna exportera ”grön el” till Tyskland och Polen.
Verkligheten pekar åt annat håll. Elpriserna slog rekord redan i augusti och Energimyndighetens generaldirektör, Robert Andrén, har inför vintern varnat för nära ”tre gånger så höga nivåer motsvarande samma period förra året”.
LÄS ÄVEN: Miljöpartiets lösning på elkrisen: Bygg FLER vindkraftverk
SVT beskriver kommunernas veto som ”ett problem”
Allt färre kommuner vill numera ha vindkraft. Under 2021 stoppade kommunerna nära 80 procent av exploateringarna på land via det kommunala vetot, visar en rapport från branschorganisationen Svensk Vindenergi. Det kommunala vetot beskrivs i intervjun av SVT:s reporter som ”ett problem”. Bolund ler när reportern frågar honom om hur man ska kringgå detta.
– Vi behöver se över prövningsprocessen så att det blir större säkerhet för den som investerar, att man får ett ja tidigt i processen, säger han.
De som investerar i vindkraft i Sverige är i allt större utsträckning utländska företag. Den enskilt största ägaren är idag det kommunistkinesiska statliga bolaget China General Nuclear Power Corporation, som varit inblandat i nästan en femtedel av alla investeringar i vindkraft i Sverige mellan 2017 och 2022, enligt SR. Bolaget är svartlistat i USA sedan de anklagats för att ha stulit amerikansk kärnteknik för militärt bruk.
Regeringen försökte tidigare i år förändra det kommunala vetot mot vindkraft men stoppades av en riksdagsmajoritet bestående av M, L, C, KD och SD som röstade mot propositionen.
Beroende på vilken regering Sverige får efter valet kan det kommunala självbestämmandet komma att inskränkas ytterligare, med en vindkraftslag liknande den kritiserade bosättningslagen som numera tvingar kommunerna att ta emot nyanlända oavsett vad invånarna och lokalpolitikerna anser.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.