Trots att Miljöpartiets språkrör Per Bolund sitter kvar i riksdagen med en hög lön har han valt att plocka ut avgångsersättning för avgående ministrar som är tänkt att fungera som en brygga till ett nytt uppdrag.

Avgångsersättningen innebär full lön på 145 000 kronor i månaden i ett år efter att man lämnat statsrådsposten. Flera av de ministrar som avgick i november 2021 har plockat ut hundratusentals kronor i fallskärmar trots att de valt att stanna kvar i riksdagen där lönen ligger på 71 500 kronor.

LÄS ÄVEN: Professorn om Per Bolund (MP): ”Intellektuellt motbjudande”

En av dessa är Per Bolund (MP) som under de senaste tio månaderna fått ut över 700 000 kronor och har kunnat behålla samma lönenivå som då han var minister.

”Det är ett omställningsår och praxis att det används, det har jag också gjort. Mitt nuvarande arvode dras av från den ersättningen, precis som det är tänkt att fungera”, skriver Bolund i ett sms till statstelevisionen.

Dubblerad lön

Detta innebär att Bolund har dubblerat sin riksdagslön under de senaste tio månaderna.

LÄS ÄVEN: Per Bolund: Vegetarisk köttfärs ska rädda klimatet

– Syftet är att man ska ha ersättning under den tid man söker nya uppgifter, säger statsrådsarvodesnämndens ordförande Ove Nilsson om avgångsersättningen.