Personalen på ett äldreboende i Simrishamn slår nu larm om en medarbetare som de boende är rädda för, rapporterar Lokaltidningen. Personen ska ha tagit strypgrepp på, och slagit ner, de äldre. Vederbörande har även uttryckt sig grovt och bett de äldre att ”hålla käften”.

Enligt rapporten som personalen upprättat rör det sig om en person i personalen som sprider skräck omkring sig på äldreboendet. Den våldsamma anställda ska ha delat ut ett så kraftigt slag i magen på en boende så att den föll till marken. Två andra av de äldre på boendet bevittnade händelsen.

Personalen skriver i rapporten att båda vittnena ”var mycket skakiga och rädda, de sa att så kan man inte göra med en gammal människa”.

Den drabbade äldre höll för magen och och hade svårt att få luft, står det i rapporten. Den anställda som ska ha slagit ner den äldre menar att den denna ramlat efter att ha tappat balansen.

Kort därefter ska den anställda ha tagit strypgrepp om halsen på en annan äldre. Den anställda personen menar att den försökte se till att den äldre svalde sin medicin.

”Brukarna som är inblandade är rädda för [XX]. Någon utav brukarna ville inte längre komma ut till allrummet. Någon stannade kvar i sin lägenhet när [XX] jobbade”, står det i rapporten.

Personen har tidigare anmälts

Den anställda har tidigare anmälts två gånger enligt lex Sarah. Även dessa händelser är nu anmälda.

Medarbetare skriver i rapporten att den anställda bett de boende att ”hålla käften” och att personen inte är lämplig för arbete inom vården.