polen upphovsrätt
Utrikes

Polen bestrider EU:s nya upphovsrättslag – tar fallet till domstol

Publicerad 5/26/2019
Annons

I veckan meddelade den polske premiärministern Mateusz Morawieckis kansli att man avser bestrida EU:s omdebatterade nya upphovsrättslag som nyligen klubbades igenom. Fallet kommer tas till Europeiska unionens domstol.

Det var i september EU-parlamentet till stående ovationer röstade igenom förslaget som kritiker menar kommer att sätta stopp för internet som vi idag känner det. Direktivet syftar till att tvinga större aktörer som Facebook och Youtube att implementera filter för att radera material som kan utgöra upphovsrättsintrång, vilket vissa liknar vid censur. Lagen innebär även en så kallad länkskatt där sajter som sprider nyhetsmaterial ska tvingas betala en avgift till källorna man länkar till.

LÄS ÄVEN: EU röstade igenom kontroversiellt lagförslag om upphovsrätt på internet

LÄS ÄVEN: Polen överväger att inte implementera delar av EU:s nya upphovsrättslag

Redan i april gjorde man från polsk sida klart att man inte kommer implementera samtliga delar av den nya lagen då man anser att den ökar censuren och hotar yttrandefriheten. Istället kommer man att implementera direktivet ”på ett sätt som bevarar friheten”.

Nu preciserar man ytterligare skälen till varför man tar fallet till Europeiska unionens domstol, bland annat att direktivet äventyrar EU-medborgares rättigheter.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
554Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons