Mateusz Morawiecki

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki. Foto: Kancelaria Premiera, PDM-owner

Utrikes

Polen slopar moms på mat och sänker den på bensin

Publicerad 1/13/2022
Annons

Mat blir billigare liksom bensin, gas och gödningsmedel. Detta efter att den konservativa regeringen beslutat att slopa eller sänka momsen på en rad varor.

Åtgärderna kommer efter att landet haft en hög inflation under en period med siffran 8,6 procent enligt preliminär statistik i december. Det var den sjätte månatliga ökningen i rad, och inflationen är den högsta på mer än två decennier. De har också konsekvent varit bland de högsta i Europeiska unionen under de senaste två åren. De ökande kostnaderna för bränsle och livsmedel fortsätter att vara de främsta drivkrafterna bakom prisökningarna.

Ekonomer säger att de förväntar sig ytterligare ökningar under de kommande månaderna till följd av de kraftigt stigande energikostnaderna och de stigande livsmedelspriserna.

– Toppen ligger förmodligen fortfarande framför oss, skrev en analytiker från Pekao SA, en stor statsägd bank, som svar på dagens inflationssiffra. De noterade att inflationen kanske inte kommer att sjunka ens 2023.

”Brutal ökning”

Bankens säger att en ”nyckelfaktor” för ökningen i december var den ”helt brutala” ökningen av livsmedelspriserna, som steg med 2,1 % på månadsbasis. ”Detta är ett definitivt rekord för december”, konstaterade de.

Som svar på de stigande priserna har regeringen lanserat ett ”anti-inflations”-paket värt upp till 10-15 miljarder zloty, motsvarande 20-30 miljarder kronor. Andra menar att det handlar om över motsvarande 40 miljarder kronor. Det omfattar en sänkning av punktskatten på bränsle till 8 % samt försök att sänka momsen på livsmedel till 0 %.

Den sittande regeringen har även fått kritik för att en ny skattelagstiftning som i motsats till ambitionen haft en mängd fel som lett till att vissa grupper fått mindre i plånboken. Premiärminister Mateusz Morawiecki  har bett om ursäkt för det kaos som skatteplanen orsakade men sade att polackerna kommer att se en positiv inverkan på sina inkomster under de kommande månaderna.

POLENS NYA PLAN FÖR INFLATIONSBEKÄMPNING:
– Momsen på baslivsmedel kommer att sänkas till 0 % till och med juli.
– För bensin kommer momsen att sjunka till 8 % från 23 % till och med juli.
– Mervärdesskatten på naturgas kommer att sjunka till 8 % från 23 % i januari och från 8 % till 0 % från och med februari.
– Sänkningen av momsen på elektricitet till 5 % kommer att förlängas till slutet av juli.
– Mervärdesskatten på uppvärmning kommer att sänkas till 5 %.
– Mervärdesskatten på gödningsmedel kommer att sänkas från 8 % till 0 %.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1058Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons