macron surveillance

Foto: Remi Jouan / Samnytt

Utrikes

Polis får aktivera mobilkameror på distans för att spionera

Publicerad 7/10/2023
Annons

Frankrikes parlament har röstat för att godkänna en kontroversiell ny klausul i lagförslaget om en reform av rättsväsendet som ger polisen möjlighet att på distans slå på kameror och mikrofoner i en mängd internetanslutna enheter i upp till sex månader för att övervaka misstänkta.

Emmanuel Macrons regerings försök att ge säkerhetsstaten mer makt har passerat ett viktigt steg i det nationella parlamentet, där parlamentsledamöterna röstade 80 mot 24 för artikel tre i lagförslaget om rättsväsendet. Där ingår bestämmelser som gör det möjligt för polisen att be en domare om tillstånd att använda modern personlig teknik för att spionera på misstänkta.

LÄS ÄVEN: EU: Journalister ska övervakas med spionprogram

De nya reglerna skulle göra det möjligt för polisen att övervaka misstänkta i sex månader genom att använda deras smarta enheter, inklusive mobiltelefoner, datorer och till och med bilars instrumentbrädor för att titta, lyssna och lokalisera med hjälp av kameror, mikrofoner och GPS.

Le Monde rapporterar att även om lagen har kritiserats av försvarare av frihet och integritet från både vänster och höger, insisterar dess försvarare på att detta inte är ”1984”, endast kommer att användas i en handfull fall per år och kommer att rädda liv.

Geo-data

Begränsningar av befogenheterna i lagförslaget inkluderar att det krävs tillstånd från en domare för att aktivera en mobiltelefon på distans, en tidsgräns för tillståndets giltighet, att snokandet måste vara ”motiverat av brottets natur och allvar” och att det endast är tillämpligt på misstänkta brott som kan straffas med fem eller fler års fängelse.

Dessutom innehåller lagförslaget även en bestämmelse som ger staten befogenhet att använda geolokaliseringsdata på en persons enhet för att spåra dennes rörelser, men senaten har enligt uppgift lagt till ett ändringsförslag som innebär att en sådan befogenhet endast kan tillämpas på personer som misstänks för ett brott som ger 10 års fängelse eller mer.

Macron-regeringen har tidigare drivit på för att både Google och Apple skulle överge olika integritetsskydd under COVID-pandemin för att stärka den statsstödda övervakningen.

På senare tid har landet meddelat att man avser att använda ett komplext system av övervakningskameror med AI för att övervaka folkmassor under OS i Paris 2024, och regeringen hoppas att systemet snabbt ska kunna upptäcka ”terroristhandlingar eller allvarliga säkerhetsöverträdelser”.

LÄS ÄVEN: EU upprättar sanningsministerium för att bekämpa ’desinformation’

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
824Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons