➤ VÅLD MOT POLIS Samhällsnytt har tidigare berättat om den polis som häromdagen blev knivskuren på Medborgarplatsen i Stockholm. Det var ingen isolerad händelse visar det sig nu. Ytterligare en polis blev utsatt för en attack samma dag. Denna gång med en knytnävsstor sten. Den senare gärningspersonen häktades idag misstänkt för försök till grov misshandel.

Både attackerna ägde rum i torsdags. I det första fallet knivskars en polis i nacken vid Björns trädgård på Medborgarplatsen och fördes skadad till sjukhus. I det allmänna tumultet kring den händelsen, uppmärksammades knappt attack nummer två.

Den ägde rum på Valla Torg i Årsta, strax söder om Södermalm i Stockholm där knivdådet begicks. Den riktade sig mot en kvinnlig polis och skedde i samband med ett pågående inbrott. När en av polisens hundförare tog upp jakten på två misstänkta tjuvar, kastade någon en knytnävsstor sten från tolfte våningen i ett bostadshus.

Hundföraren var bara en hårsmån från att bli träffad i huvudet stenen.

– Om hon hade fått den stenen i skallen hade hon inte levt i dag, säger Lennart Brage vid polisens hundförarenhet till Samhällsnytt.

Pågående inbrott

En polispatrull uppges ha varit på platsen efter att ett vittne larmat om pågående inbrott på en byggarbetsplats. Två gärningsmän sprang från platsen och när hundföraren följde efter, kastade plötsligt gärningsmannen den stora stenen.

– Den misstänkte har haft någon kontakt med poliserna på platsen, men det är oklart om han pratat med den kvinnliga hundföraren. Han kan ha pratat med någon annan och sedan vänt sitt hat mot polismyndigheten, säger sektionschef Manne Jönsson vid Stockholmspolisen.

Jönsson uppger att den häktade gärningsmannen är ”förhållandevis ung” och att han inte känner till vilken nationalitet denne har. Utredningen fortsätter.