En kvinnlig passkontrollant på Arlanda flygplats har under 2017 gjort förbjudna sökningar i polisens hemliga datasystem. “Det handlar om en omfattande stöld av information ur polisens datasystem”, skrev Polismyndigheten internt.
Hösten 2017 gick polisens internutredningsenhet, Särskilda utredningar (SU) ut med ett internmeddelande till myndighetens anställda om att det befarades att känslig information hamnat hos kriminella, skriver SvD (2018-12-11).
“Det handlar om en omfattande stöld av information ur polisens datasystem av en eller flera anställda inom Polismyndigheten. Information har sannolikt hamnat i händerna på kriminella aktörer.”
Polisens internutredningsenhet gjorde upptäckten att en kvinnlig passkontrollant på Arlanda flygplats hade utfört en mängd sökningar i ett hemligt it-system under 2017. De förbjudna sökningarna påbörjades redan två månader efter att kvinnan anställts inom myndigheten.
Kriminella mördades
Kvinnan har varit ute efter information i polisens spaningsregister som innehåller uppgifter om personer som är misstänkta för brott. En husrannsakan utfördes i kvinnans hem. I hemmet upptäckte polisen en telefon med ett oregistrerat kontantkort. I kvinnans egen telefon har polisen hittat kamerabilder från sökningar ur datasystemet. Dessa bilder har sedan skickats till människor genom Facebook.
Två av sökningarna som kvinnan har gjort utmärker sig särskilt. De rör två kriminella personer som efter sökningarna har mördats.
Bankkonto
Polisen tror att de hemliga uppgifterna har sålts vidare till kriminella individer. Genom att granska kvinnans bankkonto i samband med att sökningarna utfördes i polisens datasystem har polisen lokaliserat en okänd insättning på 12 000 kronor. Kvinnan menar själv att hon har sålt möbler.
Kvinnan togs ur tjänst medan utredningen pågick och hon var inte samarbetsvillig under utredningsprocessen. Det vanligaste svaret under förhören är “inga kommentarer”.
Polisregion Stockholm påbörjade ett ärende om att avskeda kvinnan. Innan ett beslut hade fattats i ärendet valde kvinnan att säga upp sig själv.
Påföljd
Kvinnan erkände att hon utfört sökningar, men nekade samtidigt till att uppgifterna hade sålts vidare till kriminella personer. Därför ansåg åklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren att bevisen inte var tillräckliga för brott mot tystnadsplikten. Kvinnan dömdes till villkorlig dom för dataintrång genom ett strafföreläggande.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.