Det förslag som regeringen inom kort väntas lägga fram, ämnat till att stoppa omfattande momsbedrägerier, är inte tillräckligt. Det menar Torbjörn Rosén, polischef vid Ekobrottsmyndigheten.

Så kallade momskaruseller bygger på en kedja av transaktioner vid försäljning av varor mellan EU-länder där bolag kräver tillbaka moms från staten som aldrig betalats in. Det nya upplägget som bekymrar Skatteverket och Ekobrottsmyndigheten bygger på påstådd handel med licenser för IP-telefoni. Man uppskattar att skattebortfallet är drygt tre miljarder kronor.

– Man lurar staten på pengar. Det blir helt enkelt som att man bara plockar ut pengar ur systemet, säger Torbjörn Rosén, polischef vid Ekobrottsmyndigheten, till Sveriges Radio.

LÄS ÄVEN: Nationalekonom: Klanerna dränerar välfärden genom bidragsfusk

Denna form av bedrägeri rår inte regeringens förslag på, menar Rosén.

– Där ser vi att organiserad brottslighet, som tidigare jobbat mot till exempel Storbritannien, nu gått mot Sverige. Eftersom Storbritannien infört omvänd skattskyldighet för de här produkterna. Och nu har vi väldigt stora problem – enorma pengar – och det dränerar vår skattebas egentligen, säger Torbjörn Rosén.

Balansgång

Ett sätt att bekämpa fusket är så kallad omvänd skattskyldighet som även omfattar telekomtjänster.

– Ibland när man tar fram nya lagstiftningar på det ekonomiska området så väger förenklingarna och underlättande för företagen väldigt tungt. Det är ett problem, säger Torbjörn Rosén, Ekobrottsmyndigheten.

Enligt finansdepartementet utgör lagförslaget en balansgång där man tagit hänsyn till svenska företags krav på ett enkelt momssystem samtidigt som man menar att det är kraftfullt och långtgående.