Ansiktsigenkänning, en för Sverige ny teknik, kan komma att införas på olika platser runt om i landet. Polisen uppger att detta beror på att man lättare ska kunna stoppa kriminella. Först ut att testa tekniken är Skavsta Flygplats utanför Nyköping, rapporterar TV4.

Grovt kriminella använder stulna pass från personer som liknar dem själva för att ta sig in och ut ur Sverige, skriver SR. Det nya datorprogrammet som känner igen ansikten kommer nu att kunna matcha ansikten på misstänkta, från exempelvis övervakningskameror, med personer som finns i polisens register.

Tekniken används för övervakning av kineser

Samhällsnytt har tidigare rapporterat om Kinas införande av ansiktsigenkänning på offentliga platser. Landet håller på att införa och utveckla ett socialt kreditsystem där man övervakar sina medborgare med hjälp av tekniken. Kineserna kommer bland annat vara tvungna att skanna sina ansikten för att få tillgång till internet.

LÄS ÄVEN: Kina tar övervakning till nästa nivå – kameror med ansiktsigenkänning kopplas till ’social kreditvärdering’

Beroende på hur man sköter sig, enligt den kinesiska staten, kommer man få olika förmåner och begränsningar. Kineserna kommer bland annat hindras från att köpa flygbiljetter om de utfört handlingar som inkluderar att ha umgåtts med fel personer eller att ha gått mot rött vid ett övergångsställe.

Kina kommer att aktivera systemet den 1 december i år.