Efter mordet på Andreas Danman, den polis som sköts ihjäl i Biskopsgården i Göteborg av gängkriminelle Sakariye Ali Ahmed, startade polisen Hannah Bergelin en namninsamling bland kolleger om hårdare tag mot gängkriminella. Nu ska listan lämnas över till ansvariga politiker i riksdagen.

Hannah Bergelin har arbetat i 18 år som polis. Hon har känt frustrationen växa bland kolleger i flera år, parallellt med att gängens våldskapital ökat.

– De gängkriminella har ju ingen respekt för människoliv längre, inte för tredje man, inte för oss poliser. Vi kan inte ha det så här längre, säger hon till SVT.

LÄS ÄVEN: Stefan Löfven vägrar svara om frånvaro vid polisbegravning

Ger förslag för effektivare brottsbekämpning

Namninsamlingen placerades ut på polisstationer och enheter över hela landet. Syftet är att väcka de ansvariga politikernas uppmärksamhet. Fler än 1 700 poliser runt om i landet har nu skrivit under.

Till namninsamlingen har Bergelin även listat 20 punkter, förslag på förändring som hon hoppas politikerna tar till sig. Bland annat snabba jourdomstolar, att kriminalisera antisocialt beteende mot blåljuspersonal samt att slopa mängdbrottsrabatten.

– Det finns en frustration hos mig och många andra poliser som känner att vi behöver fler verktyg i vår verktygslåda, säger hon till till TV4.

Det här får inte bli ännu ett våldsdåd som glöms om några veckor medan regeringen debatterar om marknadshyror eller något annat. Detta måste prioriteras så att vi och befolkningen kan gå säkra på våra gator”, skriver Bergelin i introduktionen till namninsamlingen.

LÄS ÄVEN: Mamman till mördade polisen ryter ifrån mot SD-hat

Vill sätta tryck på politikerna

– Jag kände att nu räcker det, vi kan inte ha det så här. Det kunde lika gärna ha varit jag eller någon annan i min närhet.

Nu ska listan lämnas över till ansvariga politiker i riksdagen. Bergelin hoppas det ska leda till förändring.

– Jag hoppas att vi poliser ute på gatan kan lägga tryck på politikerna. Något liknande har aldrig gjorts innan, så jag hoppas att det kan bidra till förändring. Jag vill visa politikerna hur svensk polis har det, säger Bergelin.