Kungsbackabor har vittnat om en ökad otrygghet med ”mörkt klädda ungdomar” som skrämmer och vandaliserar i kommunen. Nu svarar kommunens poliser att invånarna själva får ta tag i trygghetsarbetet eftersom polisen är upptagen med ”akuta larm”. De föreslår att invånarna själva ska ”ta tillbaka områden”.

Det är i ett inlägg på Facebook som Kungsbackapolisen meddelar att ”nu behöver vi hjälpas åt!” för att stävja problematiken med ”ungdomsgäng” som ”beter sig väldigt illa”.

I inlägget uppmanar polisen allmänheten att själva utföra patrullering i områden de upplever otrygghet i.

LÄS ÄVEN: Våg av personrån mot unga i Stockholm – polisen kritiserar föräldrar som sätter på barnen dyra kläder

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2773117609367656&id=1064354310244003

Kungsbackapolisen: ”Ta tillbaka era områden”
SVT har talat med Anna Lindqvist som är kommunpolis i Kungsbacka. Hon kommenterar anmälningarna med att gängen ”beter sig allmänt illa” när de bland annat skrämmer allmänheten med pyroteknik i form av så kallade bangers och eldar upp kommunens utemöbler.

LÄS ÄVEN: TV4-expertens tips mot brott: ”klä dig fattigt så slipper du bli rånad”

Som en lösning på problematiken med maskerade och våldshärjande gäng föreslår Lindqvist därför att de vuxna som tycker att det är otryggt ska ge sig ut och patrullera istället för att sitta hemma.

– Istället för att stänga in sig tycker jag att man ska samla ihop några stycken och gå ut och gå. Ta tillbaka era områden om ni tycker att det är otryggt.


Genrebild gäng. Faksimil YouTube.

SVT: ”Hur mycket kan polisen begära?”
När statstelevisionen sedan frågar hur mycket polisen faktiskt kan begära att allmänheten ska göra för att stävja situationen svarar Lindqvist att ”alla har ett ansvar”.

– Brottsligheten får vi försöka lösa själva men det brottsförebyggande arbetet tycker jag att alla har ansvar i. Polisen kan inte vara överallt även om vi skulle vilja. Vi har fullt upp med akuta larm.

”Helt sjukt att man blir uppmanad till att leka polis”
I kommentarfältet hävdar polisen att det är ”alla sorters ungdomar!” som sätter skräck i Kungsbackabor.

En person skriver att det är ”helt sjukt” att bli uppmanad att leka polis på nätterna när man jobbar sex dagar i veckan och betalar hög skatt för bland annat polis.

En annan person kritiserar polisen för ineffektivitet och får vad som kan uppfattas som en ironisk kommentar tillbaka från polisen.

LÄS ÄVEN: Polisen uppmanar föräldrar att följa sina barn till och från träning för att undvika rån