Då polisen ville ha rektorns hjälp med att hitta en misstänkt gärningsman efter en misshandel använde man sig av ett alltför specifikt signalement, vilket fick rektorn att vägra samarbeta med hänvisning till att någon ”måste ha tappat sin etiska kompass”.

Det var i ett mejl till Annika Hedås Falk, rektor på Stockholms Estetiska Gymnasium, som Farstapolisen efterlyste en ”16-17-årig mongol” efter en grov misshandel. I samma mejl frågade man efter namn, personnummer och adresser till samtliga mongoliska elever på skolan.

Detta blev alltför mycket för Hedås Falk.

– Jag tänkte: Det här är någon som måste ha tappat sin etiska kompass. Kan det vara på riktigt eller är det ett bluffmejl, säger hon till DN.

LÄS ÄVEN: SR: Därför klipptes signalement bort på män som tog sig in till ukrainska kvinnorna

– Normalt sett brukar poliser som utreder ett misstänkt brott komma förbi, legitimera sig, och titta i skolkataloger. Det har aldrig varit några problem. Men i det här fallet ville polisen få mig som rektor att definiera minderåriga elever utifrån etnicitet, och dessutom skicka över känsliga personuppgifter digitalt. Det är både oetiskt och i strid med GDPR.

Annika Hedås Falk svarade polisen med att ifrågasätta deras vädjan om hjälp, varpå polisen svarade med att åklagare skulle besluta om husrannsakan på skolan ifall man inte fick uppgifterna. Detta skedde dock aldrig och en vecka senare kom polisen till skolan och gick igenom klasslistorna.

JO-anmälan

Nu har Annika Hedås Falk anmält polisen till Justitieombudsmannen, JO, och drar paralleller till Skånepolisens register över romer för tio år sen.

– Jag vill veta hur JO ser på saken: Är jag skyldig att upprätta listor på elever baserat på etnicitet när polisen efterfrågar det? Kan polisen begära att jag ska mejla över namn och kontaktuppgifter för människor som lever med skyddad identitet eller är papperslösa?

I en kommentar till DN uppger Björn Fritzell, gruppchef för lokalpolisområde Farsta, att åsikterna om hur dialogen har förts och vad som har sagts och inte sagts går delvis isär. Han välkomnar JO:s utredning.

”Rasprofilera”

På sitt Facebookkonto, där hennes politiska hemvist långt ute på vänsterkanten framgår med all tydlighet, skriver Annika Hedås Falk att hon vägrat ”rasprofilera” sina elever:

Faksimil

LÄS ÄVEN: SR om varför man mörkar signalement: ”Inte vårt jobb att hjälpa polisen”