Samhällsnytt kunde på onsdagen avslöja att en inflytelserik Youtube-profil och rapartist använde sig av ett slutet konto i sociala medier för att sprida rashat och uppmaningar att mörda människor med vit hudfärg. Artikeln fick stor spridning både i Sverige och internationellt, vilket har resulterat i polisanmälningar. Polisen säger sig dock inte veta hur de ska rubricera anmälningarna. Vi har talat med förundersökningsledare Paul Nilsson i Lund som inte tror på fällande dom eftersom ”den konstnärliga friheten är stor”

Det var tidigare i veckan som den nigerianska invandraren Jesse Conable, folkbokförd i Lund men numera bosatt i Kalmar, skapade det låsta Instagramkontot ’barasvarta’ där han endast bjöd in mörkhyade personer och tydligt hänvisade till att ”inga vita är tillåtna.

LÄS ÄVEN: Rapartist från Lund uppmanar till mord på vita: ”Skjut dem”

Dagen efter att vi publicerade vår artikel erkände Conable med artistnamnet JCBUZ ut att det är han som står bakom kontot. Samtidigt medverkade han i en stor Youtube-kanal där han försvarade sina hatiska videoinlägg i den slutna gruppen genom att påstå att de var ”ett skämt”.

Det är värt att poängtera att artisten inte marknadsförde det dolda kontot på sina officiella artistplattformar utan undanhöll det för allmänheten, en omständighet som talar mot att det skulle röra sig om ”ett skämt”.

”Polisen visste inte hur de skulle rubricera detta”
Efter att Samhällsnytt publicerat artikeln mottog vi ett antal e-postmeddelanden från läsare som var förskräckta över det hat från artisten som publicerats på ett slutet konto i sociala medier varav flera gjorde polisanmälningar.

En av de som anmält Conalbe är Bawan Said, som numera är aktiv SD:are, som dock berättade att polisen hade svårt eller var ovilliga att rubricera brottet.

– Det här är det sjuka faktiskt. Jag pratade 17 minuter med polisen. Hon visste inte hur de skulle rubricera händelsen. På fullaste allvar, säger Said.

– ”Men vänta nu” svarade jag då – ”det här är ju väldigt allvarligt det han har sagt”. ”Jag håller med dig” sa hon. Sen fortsatte hon med att återigen säga att hon inte riktigt visste vad hon skulle rubricera det som. Jag blev chockad på fullaste allvar att vi inte ens har någon rubricering när jag ringer till polisen.

LÄS ÄVEN: Aktivister i rättsväsendet drev på HMF-anmälan mot partiledare

Hon antydde aldrig på att det möjligen kunde vara hets mot folkgrupp?

– Nej absolut inte. Det var det sjukaste.

Vi hör allt oftare om åtal rörande hets mot folkgrupp när människor uttryckt sig invandringskritiskt på internet.

– Det är svenska pensionärer som vi begränsar yttrandefriheten för. Det är vad vi i Sverige är bra på.

Förundersökningsledare: ”Konstnärlig frihet”
På fredagen nådde vi förundersökningsledare Paul Nilsson via telefon för att höra varför polisen haft så svårt att rubricera brottet. Nilsson börjar med att försvara sig med att han inte har hand om ärendet men kan samtidigt inte nämna någon annan som har ansvar över det. Vi får dock veta att anmälan på torsdagen till sist fått rubriceringen ofredande.

Det fanns ingen rubricering under en hel dag. Polisen verkar ha haft svårt rubricera händelsen. Jag vill få en uppfattning varför det är svårt att rubricera och hur ni resonerar?

– Normalt sätt… så kan man säga… ehh… att den vita liksom inte är någon minoritet. Så hade det varit en minoritetsgrupp som hade utsatts för hets mot folkgrupp så hade det varit lättare att skriva det. Men en majoritet då är det sällan man kan bli utsatt för hets mot folkgrupp.

– Lagstiftningen är sådan. Praxis i lagstiftningen är att det inte blir hets mot folkgrupp av en majoritet som är folkgruppen. Det vänder sig oftast för att man ska skydda minoriteter. Så jag kan förstå att de har haft problem att rubricera. Hade det varit tvärtom att artisten hetsat mot någon minoritetsgrupp i samhället så hade det blivit hets mot folkgrupp eller liknande.

Så man kan säga då att lagen bara fungerar i en viss riktning?

– Ja det kan man. Den är till för att skydda minoriteter. Ett ofredande kan det säkert vara. Ett ofredande mot grupp.

Det är en inflytelserik YouTube-profil vilket tydligt syns på internet. När en sådan här person talar inför sina följare om konkreta uppmaningar – ser ni några alternativa rubriceringar utöver ofredande?

– Man kommer också in i den konstnärliga friheten, utan att tittat närmare på detta så skulle jag bli rätt så förvånad om man kommer fram till en fällande dom i ett konstnärligt framträdande. Det är en väldigt stor frihet man har där.

Man kan alltså rama in uppmaningar att mörda människor med vit hudfärg i en konstnärlig frihet. Om vita tjafsar skjut dem?

– Nej det tycker jag inte man kan göra… men du kan inte citera mig för något sådant i din tidning så. Men jag säger att det är väldigt svårt att begränsa den konstnärliga friheten… och… som polis har vi haft flera fall tidigare, ’skjut en snut’, som aldrig har lett till någonting.

Vad är din uppfattning varför sådana saker inte inte leder någonstans?

– Ehh… Det vet jag inte. Det har jag ingen uppfattning om. Jag tycker man ska ha en stor konstnärlig frihet. Men jag tycker också man ska sätta gränser för vad man får säga.

JCBUZ: ”Fel av Samhällsnytt att göra så här”
På fredagen gick JCBUZ ut med ytterligare en video på YouTube där han lägger skulden på Samhällsnytt över en påstått svår situation som uppkommit efter att uppgifterna i vår artikel spridit sig.

Han säger bland annat, ”Samhälsnytt har fuckat mitt liv, de har verkligen förstört mitt liv” och meddelar nu att han publicerat sin sista video.

Vi har sökte JCBUZ både via telefon och e-post på onsdagen men fick endast skrattgråtande emojis på vår Instagramsida som svar. Under tiden fortsatte han att skapa en hätsk stämning mot Samhällsnytt bland sina följare.

Senare fick vi ett kort svar från JCBUZ men inte på de konkreta frågor vi ställt, bara att ”allt är på skämt” och att han ”har en grov humör” [sic].

”JCBUZ jag ska döda dom”
Artistens fans har sedan publiceringen fortsatt med att sprida rashat och uttrycka mordplaner. En person som kallar sig ”Dalmar Noor” skriver ”svart makt JC ska döda dom”.

En annan person skriver ”knulla vita hoppas jag ser en Anderson”.
 

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!