Sedan ett knappt halvår är 17-årige Mattias Borg försvunnen. Då polisen förhåller sig passiv har Mattias mamma blivit tvungen att ta saken i egna händer.

Det var för nästan fem månader sen som Mattias Borg försvann. Han sågs sista gången av två personer i ett villaområde i Ljungby då han sprang och sedan vek av på en sidoväg.

Polisen har sökt i området och genomfört dykningar i Lagan. Även frivilliga har engagerat sig och under ett sök påträffades en strumpa i ett skogsparti. Då strumpan var av samma typ som Mattias brukade använda ville hans mamma Erika att polisen skulle dna-testa den, men fick ett nej. Hon överklagade men fick ännu ett nej.

Då tog hon saken i egna händer och själv låtit dna-testa strumpan vid Uppsala universitet. Svaret blev att strumpan sannolikt tillhört Mattias.

– Jag fick en gråtattack när svaret kom. Det gör så ont för jag vet hur platsen såg ut där strumpan hittades. Det är svår terräng och det är långt från villaområdet vid Smalspåret, säger Erika Borg till Aftonbladet.

Nytt avslag

Hon har nu ansökt om att polisen ska öppna brottsutredningen igen, men fått avslag av både polis och åklagare.

– Det var väldigt smärtsamt att få avslag. Det var som en spark i magen, igen.

Förklaringen polisen gav till att man initialt inte ville dna-testa strumpan var att man skulle begå tjänstefel ifall det gjordes då utredningen lagts ned. Men då hon ville lämna in den var det fortfarande ett öppet ärende.

På Växjöpolisen vill man inte kommentera fallet.