Polisen har gått ut med signalement på det gäng som ska ha våldtagit en kvinna under stadsfestivalen ’Piteå dansar och ler’ och bett allmänheten om tips. Men när media rapporterar om polisens vädjan utelämnas signalement så att polisens arbete försvåras.

Det var på fredagen mellan klockan 23.00 och 23.55 som en kvinna i 20-årsåldern blev omringad av tio män som beskrivs vara  ”mörkhåriga och mörkhyade”. Enligt polisen blev kvinnan utsatt för ”en handling som enligt lagen är att anse som våldtäkt” .

LÄS ÄVEN: Polisen om våldtäktsmännen i Piteå: ”mörkhåriga och mörkhyade”

Flera medieaktörer, däribland SVT, Aftonbladet, Expressen, DN, SvD uppmärksammade polisens pressmeddelande genom en TT-artikel. Trots att signalement tydligt framgår i polisens pressmeddelande väljer tidningarna att utelämna den uppgiften.

SVT: ”Skriver polisen på sin hemsida”
Statstelevisionen hänvisar i sin artikel till polisens hemsida som källa men anser i motsats till polisen själv att den centrala delen rörande de misstänkta våldtäktsmännens signalement i polisens vädjan om hjälp att hitta förövarna inte är värt något utrymme.

Sent på söndagskvällen blev en kvinna indragen i ett garage i centrala Piteå av tio män och utsattes för en handling som är att anse som våldtäkt, skriver polisen på sin hemsida. Nu vill de ha tips för att hitta männen.

Aftonbladet låser bakom betalvägg
Vid sidan om TT-artikeln publicerar Aftonbladet även en mer ingående artikel där det framgår att gärningsmännen ska ha talat engelska och svenska. Men redaktionen placerar den artikeln bakom betalvägg.

”Hur länge ska SVT Nyheter få hålla på?”
I sociala medier möter den skattefinansierade public service-aktören hård kritik.

Tipsa
Polisen i Piteå är intresserad av att komma i kontakt med personer som kan ha sett denna kvinna tillsammans med de tio männen eller har information som kan kopplas till händelsen. Ring 114 14 och lämna tips.

Samhällsnytt söker SVT för en kommentar.