Polisen i Dalarna rapporterar att en liga härjar i regionen som begår brott mot åldringar. Flera personer har uppgett att de blivit av med sina bankkort i samband med att de ansatts av en grupp män och kvinnor.

Vid 13:30-tiden på måndagen anmälde en kvinna i 85-årsåldern i Rättvik att hon konfronterats av tre personer, två män och en kvinna. Detta i samband med att hon var på väg hem från matvarubutiken där hon handlat.

Hon kände igen männen, de hade följt efter henne inne i butiken. En kvinna hade nu också slutit upp till sällskapet. Den 85-åriga kvinnan beskriver trion som närgången i samband med att de med gester och på något utländskt språk gjorde gällande att de letade efter en tandläkare.

När den 85-åriga kvinnan kom in i bostaden upptäckte hon att hennes bankkort var borta. Händelsen följer ett välkänt modus operandi för brott som enligt polisen i huvudsak begås av romska ligor – man placerar sig bakom äldre personer i butiker så att man kan se vilken kod som trycks in vid betalning i kassan och sedan stjäl man kortet och länsar personens konto.

Den bestulna kvinnan beskriver de tre tjuvarna och bedragarna som i 50-årsåldern, mörkhåriga och propert klädda. Männen kommunicerade endast med handrörelser men kvinnan talade på något språk som den bestulna kvinnan inte förstod.

Ytterligare en anmälan
På tisdagen kom en ny anmälan in till polisen i Dalarna. En man i 75-årsåldern anmälde att han vid 11-tiden samma dag blivit närgånget och påfluget uppvaktad av fyra personer på en butiksparkering vid Get Johannas väg vid Dalahästen i Avesta. Två män och två kvinnor ville höra sig för om hur man hittade till ett antal adresser.

När kvartetten lämnat platsen upptäckte den 75-årige mannen att hans bankomatkort saknades i plånboken. Den bestulne mannen beskriver de fyra personerna som ”utländska”.

Det framgår inte av polisens rapportering hur stora summor tjuvarna lyckades komma över med hjälp av de stulna bankkorten.

Polisen utfärdar varning
Polisen utfärdar i samband med att man rapporterar om åldringsbrotten, som rubriceras som grova stölder, en varning till allmänheten:

”Det är angeläget att varna för att släppa okända personer in på livet. Ofta är det någon som distraherar en person varvid någon annan lyckas stjäla ur personens fickor eller medhavda väskor.

Det kan inte uteslutas att det är samma personer som reser runt och stjäl på detta sätt varför vi vill uppmärksamma saken.”

Polisen vädjar också om hjälp från allmänheten med att få fast den hitresta ligan:

”Den som tror sig ha gjort iakttagelser vid någon av händelserna, eller varit med om något liknande ombedes kontakta polisen på 114 14 eller via denna adress: https://polisen.se/kontakt/mejla-region-bergslagen/