Enligt polisen har man fått ”tydliga indikationer” på att en grupp personer nyligen tagit sig till Sverige med kopplingar till de ligor som kommer hit för att begå brott.

– Det finns organiserade stöldligor baserade i Litauen, nu vet vi att det kommit ytterligare personer kopplade till dem, till Sverige. Därför vill vi göra allmänheten extra uppmärksamma på okända personer som rör sig bland villor och bostadsområden, nu när det börjar bli mörkare på eftermiddagar och kvällar, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på nationella operativa avdelningen, Noa.

Brottsnätverken ägnar sig bland annat åt stöld av fordon och fordonsdelar men även inbrott. De rör sig snabbt över landet och polisen uppmanar nu allmänheten att ställa in bilar i garage om det är möjligt och att vara vaksamma på personer som rör sig i bostadsområden – vid misstanke om något ska man kontakta polisen.

– Vi gör löpande insatser mot de här internationella kriminella nätverken, samverkar med andra länder och har bevakning i våra hamnar. Att bekämpa den här brottsligheten innebär betydande skillnader i människors vardag, säger Linda Staaf.